• Ο Κώστας στη σκηνή χωρίς τον Μηνά!

  2:06 μμ, Τρίτη 08 Δεκ 2015 2:06 μμ, Τρίτη 08 Δεκ 2015

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ.

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ.

  Του Βασίλη Μπουζιώτη

  Από ποιον θα αντικατασταθεί ο εξαίρετος Μηνάς Χατζησάββας στην άκρως φιλόδοξη παραγωγή «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» που πρόκειται να ανέβει στο «Badminton» στις 21 Ιανουαρίου;

  Γνωρίζαμε από καιρό πως ο σημαντικότατος ηθοποιός θα συνέπραττε στην εν λόγω δουλειά κι αναρωτήθηκα ποιος θα πάρει την θέση του. «Κανείς!» ήταν η κάθετη απάντηση από την παραγωγή «Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Μηνά και δεν θα θέλαμε κάτι τέτοιο…Τα λόγια του μοιράστηκαν σε ηθοποιούς που ήταν ήδη στη διανομή!». Είναι δύσκολο για όλους να προχωρούν χωρίς εκείνον, αλλά η ζωή συνεχίζεται κι εκείνος θα ήθελε να πάρει σάρκα και οστά η δουλειά που είχε συμφωνήσει με τον έμπειρο Θέμη Μουμουλίδη που υπέγραψε το σενάριο και τη σκηνοθεσία της παράστασης…Πιο δύσκολο όμως είναι για τον καλό Κώστα Φαλελάκη που συμμετέχει στην δουλειά,το να προχωρά χωρίς εκείνον πια στο πλευρό του και ειδικά μετά από το τεράστιο σοκ του πρόσφατου χαμού του…

  14.10 Τι είναι η εν λόγω δουλειά; Το στοίχημα της παράστασης είναι η αναμέτρησή της με δυο μύθους. Τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και την ποίηση του Νίκου Καββαδία. Πρόκειται για μια θεατρική παραγωγή,με την οποία ο Θέμης Μουμουλίδης ολοκληρώνει τον κύκλο τριών παραστάσεων-πορτρέτων, που ξεκίνησε επιτυχώς το 2012 με το έξοχο Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη, και το δυνατό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη Ποιος στη Ζωή μου. Η θάλασσα, τα λιμάνια, οι γυναίκες, η ζωή των ναυτικών, «το ταξίδι για το ταξίδι», ιστορικές αναφορές, μαρτυρίες αλλά και φανταστικές συναντήσεις σε υποθετικούς χρόνους και χώρους είναι τα βασικά υλικά που συνθέτουν το σενάριο του Θέμη Μουμουλίδη που υπογράφει με τη συμβολή των συνεργατών του -Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκης Παναγιωτοπούλου- αποκαλύπτοντας τις συναρπαστικές πλευρές της προσωπικότητας, του έργου και των «ταξιδιών» του Νίκου Καββαδία. Οι μουσικές και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου περασμένα πλέον στο DNA της μουσικής μας μνήμης εξακολουθούν να αποκαλύπτουν και να φωτίζουν κάθε φορά, τις πολυάριθμες διαστάσεις του ποιητικού έργου του Νίκου Καββαδία, που όπως ο ίδιος ο συνθέτης πιστεύει, πρόκειται για έναν ποιητή «που μίλησε για την ελευθερία, για την αξία της ανατροπής, για τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις».

  13.20 Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης ζωντανεύει με τις ερμηνείες των Θάνου Mικρούτσικου, Στέλιου Μάινα,Σταύρου Ζαλμά, Ρίτας Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη, Νίκου Αρβανίτη, Ελισάβετ Μουτάφη,Μαριάννας Πολυχρονίδου, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου, Κώστα Φαλελάκη, Μιχάλη Μαρίνου και σαράντα ακόμη ηθοποιών, χορευτών μουσικών επί σκηνής. Ανασύρει με τον πιο συναρπαστικό τρόπο στιγμές από τη ζωή και τη σκέψη του ποιητή.

  Η πραγματικότητα βυθίζεται στον κόσμο του φανταστικού καθώς επιχειρεί να φωτίσει τις διασυνδέσεις αλλά και τις εκλεκτικές συγγένειες του Καββαδία με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του. O σκηνικός χώρος, με την υπογραφή του Γιώργου Πάτσα, δημιουργείται και εναλλάσσεται μέσα από οκτώ παράλληλες προβολές υπηρετώντας την κινηματογραφική δομή της παράστασης. Ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο επί σκηνής οδηγούν την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη που ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα και αειθαλή τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα