Τηλεοπτικές άδειες: «Ναι» σε 7, «φρένο» σε 3, αρχίζει πόλεμος ενστάσεων

Της Ναταλίας Ανδρικοπούλου

Μετά από καθυστέρηση έξι ημερών, ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης ότι επτά υποψήφιοι, το Star, ο ΑΝΤ1, ο Alpha, ο ΣΚΑΙ, το Epsilon, η εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε., συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη και η Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία παίρνουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών ενώ τρεις, το Mega, η εταιρεία Dimera Media Investments Limited, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη και η εταιρεία «Ανεξάρτητος πάροχος» από την Κύπρο, απορρίπτονται. 

Η λίστα ωστόσο δεν είναι οριστική καθώς από αύριο ξεκινά το δεκαήμερο υποβολής ενστάσεων των υποψηφίων, από το οποίο ενδέχεται να προκύψουν νέες ανατροπές. 

Έντονη κινητοποίηση καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στο «στρατόπεδο» του Mega, που βρέθηκε εκτός της διαδικασίας αδειοδότησης. 

Το απόγευμα λίγο πριν την σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε στο Mega διευρυμένη σύσκεψη στην οποία μετείχαν στελέχη του σταθμού και νομικοί σύμβουλοι της Τηλέτυπος Α.Ε. με σκοπό να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα μετά τον «αποκλεισμό» του καναλιού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κανάλι της Μεσογείων θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνει η διαδικασία, καταθέτοντας ενστάσεις σχετικά με την απόρριψη του φακέλου του. 

Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει και κατά άλλων καναλιών που πέρασαν στην επόμενη φάση, παρότι –όπως θα υποστηρίξει το Mega- παρουσίαζαν ελλείψεις στους φακέλους τους. 

Τη δυνατότητα υποβολής ένστασης εξετάζει και η πλευρά του Ιβάν Σαββίδη. 

Ανάλογη στάση θα κρατήσουν όλοι οι υποψήφιοι για το διαγωνισμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, είτε «κόμμενοι» είτε μη. 

Οι μεν πρώτοι για να παραμείνουν μέσα στη διαδικασία, οι δε δεύτεροι για να εξουδετερώσουν τον ανταγωνισμό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Alpha αναμένεται να υποβάλει ένσταση κατά των υπολοίπων υφιστάμενων καναλιών τα οποία συμμετείχαν στο διαγωνισμό εκφράζοντας «επιφύλαξη» για κάποιους από τους όρους του. 

Εκτός από τις ενστάσεις των υποψηφίων, «παραθυράκι» για επανεξέταση των τριών φακέλων (Ιβάν Σαββίδης, Κύπριοι και Mega που απορρίφθηκαν) αφήνει και η ίδια η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος απηύθυνε ερώτημα στην Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού και στην εταιρεία ορκωτών λογιστών για το κατά πόσο οι λόγοι απόρριψης των τριών φακέλων είναι «θεραπεύσιμοι». 

Η περίοδος καταβολής των ενστάσεων ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει δέκα ημέρες, έως τις 30 Ιουλίου. 

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση πληροφοριακού συστήματος που θα χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτρονική δημοπράτηση των αδειών. 

Αιτία ήταν ότι δεν εμφανίστηκε καμία εταιρεία να υποβάλει προσφορά. 

Με τον διαγωνισμό για το σύστημα ηλεκτρονικής δημοπράτησης να βρίσκεται «στον αέρα», φαίνεται ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα για διεξαγωγή της δημοπρασίας στις 12 με 17 Αυγούστου, δύσκολα θα τηρηθεί και ότι η διαδικασία θα πάει πίσω. 

Με άτυπο σημείωμα η Γενική Γραμματεία πάντως διαβεβαιώνει ότι «η διαγωνιστική διαδικασία προχωρά κανονικά» και ότι «στο διαγωνισμό θα χρησιμοποιηθεί αναγνωρισμένη και δοκιμασμένη μέθοδος δημοπράτησης που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την η ΕΕΤΤ στις δημοπρασίες φάσματος συχνοτήτων για τις τηλεπικοινωνίες». 

Πηγή: real.gr

 

Δείτε επίσης:

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες – Ποιοι απορρίπτονται

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ