Ολόκληρη η ζωή του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από τις συνεντεύξεις του στον Νίκο Χατζηνικολάου

Το 1999 ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε τηλεοπτικά τον Νίκο Χατζηνικολάου σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, είχε μιλήσει στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” στο MEGA για όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωής του.

Φιλοξένησε τον Νίκο Χατζηνικολάου στο σπίτι του και συγκεκριμένα στο γραφείο του, ξεδιπλώνοντας όλες τις πτυχές της πορείας της ζωής του, αναφερόμενος στα παιδικά του χρόνια, την περίοδο της εξορίας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

“Έμαθα στη ζωή μου να ζω μόνο με τους Έλληνες και ίσως αυτή είναι η τιμωρία μου. Νομίζω ότι μάλλον περνάμε από το εθνικό και το γενικό, περνάμε στο μερικό και στο κομματικό. Αυτό δεν κατάλαβαν πολλοί. Εγώ ποτέ δεν υπήρξα οπαδός, φανατικός κομμάτων, υπήρξα μόνο φανατικός Ολυμπιακός. Αυτό μου συνέβη από όταν ήμουν μικρός” είχε δηλώσει.

“Όσον αφορά στα εθνικά θέματα έμαθα να είμαι μόνο Έλληνας. Με ενδιαφέρει πραγματικά το καθολικό, το εθνικό. Είχα την ευτυχία να εκφράσω μουσικά τον ελληνικό λαό σε κρίσιμες στιγμές” τόνισε.

Η συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” – 6/5/1999

Η επόμενη τηλεοπτική συνάντηση έρχεται δύο χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2001, ξανά στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” στο MEGA, αλλά αυτή τη φορά ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης βρέθηκε στο τηλεοπτικό στούντιο.

Μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε για το “Άξιον Εστί”: “Θυμάμαι ότι όταν έκανα το “Άξιον Εστί” είχα πει ότι αυτό το έργο μπορούμε να το παίζουμε κάθε εβδομάδα επί πολλά χρόνια σε όλη την Ελλάδα”.

“Πέρασα μεγάλες περιόδους απαγορεύσεων. Αυτές οι ποικιλότροπες απαγορεύσεις έβαλαν τη μουσική μου στο ψυγείο, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί και να βγει φρέσκια προς τα έξω. Ξέρετε, μόλις εμφανίστηκε η μουσική μου δημιούργησε αισθήματα τρομακτικά” σημείωσε.

Η συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” –  1/10/2001

Τέλος η τρίτη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Μίκης Θεοδωράκης στον Νίκο Χατζηνικολάου προβλήθηκε στις 21 Ιουνίου του 2004 στην εκπομπή “Πρόσωπα” στον Αlpha.

Οι δύο συνεντεύξεις από το “Ενώπιος Ενωπίω” προβλήθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και η συνέντευξη από την εκπομπή “Πρόσωπα” από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Το υλικό προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Νίκου Χατζηνικολάου.

Η συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στην εκπομπή “Πρόσωπα” – 21/6/2004

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ