Η ΕΡΤ τιμά Γλέζο και Σάντα

Η ΕΡΤ τιμά Γλέζο και Σάντα

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων από την υποστολή της γερμανικής σημαίας στην Ακρόπολη, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα αφιέρωμα.

Το δελτίο Τύπου της ΕΡΤ αναφέρει:

“Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την επέτειο από την υποστολή της ναζιστικής σημαίας στην Ακρόπολη από τον Απόστολο Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο  (30 Μαΐου 1941) παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής «Εκπομπές που αγάπησα» με τον Φρέντυ Γερμανό, παραγωγής 1993.

Στην τηλεοπτική σειρά «Εκπομπές που αγάπησα», ο Φρέντυ Γερμανός παρουσίασε μια ανθολογία από παλαιότερες εκπομπές του. Το συγκεκριμένο επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στην εκπομπή-αφιέρωμα της σειράς «Πρώτη σελίδα» (1982), με προσκεκλημένους τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα.

Οι δύο ήρωες της Εθνικής Αντίστασης μίλησαν για την κορυφαία αντιστασιακή τους πράξη, περιέγραψαν το κλίμα της εποχής και αποκάλυψαν το πώς γεννήθηκε η ιδέα της πρώτης αντιστασιακής πράξης της Ευρώπης.

Εξιστόρησαν αναλυτικά τα γεγονότα, περιγράφοντας την πορεία που ακολούθησαν την ημέρα εκείνη, τη διαδρομή τους μέσα από την σπηλιά μέχρι την επιφάνεια του βράχου, και το πώς πέτυχαν να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία από τον ιστό.

Για την αντιστασιακή πράξη των δύο ανδρών μιλούν ο Αντώνης Μοσχοβάκης, ο οποίος αναφέρεται στη συνάντησή τους την επόμενη μέρα της επιχείρησης και ο Κώστας Μικρουλέας, γιος του Εισαγγελέα Ηλία Μικρουλέα, ο οποίος αναφέρεται στις πιέσεις που άσκησαν οι Γερμανοί στον πατέρα του προκειμένου να τους παραδώσει τους δράστες.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό και φωτογραφικό αρχειακό υλικό, που καταγράφει τις πρώτες ώρες της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα, τη μάχη της Κρήτης, καθώς και δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ