Eurovision 2024: Σάλος με δημοσίευμα – Θα πάρει και φέτος χαμηλό βαθμό από την Ελλάδα η Κύπρος;

Μία ανάσα πριν από την φετινή Eurovision ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» προκαλεί ερωτήματα για το πώς ψηφίζει η ελληνική κριτική επιτροπή, καθώς και για το τι βαθμό θα πάρει από αυτή η Κύπρος.

Υπενθυμίζεται ότι στον περσινό διαγωνισμό της Eurovision η ελληνική κριτική επιτροπή αιφνιδίασε όσους παρακολουθούν τον μουσικό διαγωνισμό, καθώς αποφάσισε να δώσει 4αρι στην Κύπρο, έναν ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό. Παγίως στο παρελθόν Ελλάδα και Κύπρος αντάλλασσαν 12άρια, κάτι που είχε συζητηθεί από τους fans της Eurovision.

Συγκεκριμένα σήμερα ρεπορτάζ της εφημερίδας κάνει γνωστό ότι σε επίσημο έγγραφο που υπογράφει ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης, αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλαw, σε συνάντησή τους του ανέφερε ότι «όσον αφορά τη φετινή συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό της Eurovision, η ΕΡΤ δεν θα δώσει υψηλή βαθμολογία στην κυπριακή συμμετοχή».

Η συνάντηση του πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου της ΕΡΤ πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Τότε, η ελληνική κριτική επιτροπή δεν είχε συσταθεί.

Το έγγραφο που υπογράφει ο κ. Αυγουστίδης, είναι η επίσημη ενημέρωσή του προς το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και άλλους επίσημους φορείς. Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Τζίνα Μοσχολιού, η οποία μίλησε σήμερα (13/4) στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου, ο πρόεδρος της ΕΡΤ προέβη σε αυτή την δήλωση «με την δικαιολογία ότι το συγκεκριμένο τραγούδι είχε αξιολογηθεί πέρυσι για να είναι ελληνική συμμετοχή και από την τότε επιτροπή, που αξιολογεί αυτά τα πράγματα, και είχε απορριφθεί».

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, με βάση τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής ένωσης ραδιοτηλεοπτικών φορέων (EBU) που διέπουν τον κανονισμό, δεν ψηφίζει η ΕΡΤ, αλλά οφείλει να συστήσει μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, που απαγορεύεται ρητά να αποτελείται από εργαζομένους της κρατικής τηλεόρασης, προκειμένου να αξιολογήσει τις συμμετοχές με καλλιτεχνικά και μόνο κριτήρια, χωρίς να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ