ΕΣΗΕΑ: Τηλεπερσόνες-τιμητές εργαλειοποιούν την κοινωνική οργή για να μετατοπίσουν τις ευθύνες

Για «εύκολο τσουβάλιασμα» που καταλήγει στην «ουσιαστική στοχοποίηση των δημοσιογράφων από “χιουμοριστικές” εκπομπές» κάνει λόγο η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «αποτελεί φτηνή εργαλειοποίηση της δικαιολογημένης οργής της κοινωνίας και ξεκάθαρα επιχειρεί να μετατοπίσει το βάρος των πραγματικών ευθυνών».

«Από την πρώτη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μεταδίδουν νυχθημερόν τις εξελίξεις.  Η δημοσιογραφική έρευνα είχε αναδείξει εδώ και καιρό τις ελλείψεις στις υποδομές και την ασφάλεια των σιδηροδρομικών γραμμών. Τα ρεπορτάζ αυτά δεν αναπαρήχθησαν όσο θα απαιτούσε η σοβαρότητα του ζητήματος με ευθύνη των επιχειρήσεων Τύπου και των ιδιοκτητών τους», τονίζει η ΕΣΗΕΑ.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τοποθετήθηκε δημόσια και ξεκάθαρα για τα δομικά προβλήματα των Μέσων Ενημέρωσης. Το εύκολο “τσουβάλιασμα” που καταλήγει στην ουσιαστική στοχοποίηση των δημοσιογράφων από “χιουμοριστικές” εκπομπές, αποτελεί φτηνή εργαλειοποίηση της δικαιολογημένης οργής της κοινωνίας και ξεκάθαρα επιχειρεί να μετατοπίσει το βάρος των πραγματικών ευθυνών».

Καταλήγοντας, η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι «καλό θα ήταν οι “χιουμορίστες” παρουσιαστές να μην συμβάλλουν στη συγκάλυψη και τον συμψηφισμό των ευθυνών, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, και να σεβαστούν τον κόπο χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν ακούραστα με απολαβές που απέχουν μακράν από αυτές των τηλεπερσόνων-τιμητών».

«Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας ενώνουν τη φωνή τους με την ελληνική κοινωνία»

«Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας ενώνουν τη φωνή τους με την ελληνική κοινωνία και το συνδικαλιστικό κίνημα. Με όσα μέσα διαθέτουν, υπηρετούν με τη δουλειά τους, το πάνδημο αίτημα της απεργιακής κινητοποίησης της 8ης Μαρτίου, να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. Η ενημέρωση προέχει, σήμερα περισσότερο από ποτέ», επισημαίνει σε άλλη ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΑ, «είμαστε στο πλευρό όλων όσοι αγωνίζονται. Θα συμβάλλουμε με τη δουλειά μας ώστε να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες» και το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί «τους συναδέλφους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ αλλά και στις αίθουσες σύνταξης των εφημερίδων, των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και των ενημερωτικών ιστοσελίδων, να απαιτήσουν την μέγιστη κάλυψη της κινητοποίησης και των αιτημάτων της. Τους καλούμε να εξακολουθήσουν, να παλεύουν για την αποκάλυψη όλων των παραμέτρων που οδήγησαν στην τραγωδία που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα και τον κόσμο».

«Τα ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν την απόλυτη ευθύνη για την ιεράρχηση και την προβολή της επικαιρότητας, κρίνονται καθημερινά. Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων εργάζονται σκληρά προσπαθώντας να τιμούν την αποστολή τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δεν εργάζονται εκείνες τις ώρες, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12.30. Να δώσουμε δυναμικό παρόν με το πανό της ΕΣΗΕΑ. Συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή.

Το Δ.Σ. της Ένωσης, θα οργανώσει 24ωρη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα με κύρια αιτήματα:
•    Δημοσιογραφία για τον έλεγχο κάθε εξουσίας, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, έξω από επιχειρηματικές και κομματικές ατζέντες.
•    Ενημέρωση με αξιοπιστία και πλουραλισμό.
•    Ασφάλεια στις μετακινήσεις των πολιτών και στους εργασιακούς χώρους. Απόδοση των πραγματικών ευθυνών για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.
•    Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να πάψουν επιτέλους να είναι «όμηροι» άναρχων εργασιακών συνθηκών και πολύ χαμηλών αμοιβών. Η ενημέρωση είναι αγαθό και δημοκρατική εγγύηση και οι υπηρέτες της διεκδικούν την επαγγελματική και εργασιακή τους αξιοπρέπεια», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ