Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Αγγελόπουλο

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Αγγελόπουλο

 

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου (24 Ιανουαρίου 2012) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.er – archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ», με τίτλο «ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ», σε σκηνοθεσία Μαργαρίτας Μαντά, παραγωγής 2009.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη σχέση του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου με τον χώρο που γυρίστηκε η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους «Αναπαράσταση» το 1970, στο χωριό Τυμφαία της Ηπείρου.

Ο σκηνοθέτης επιστρέφει στα ορεινά χωριά Βίτσα και Μονοδέντρι του νομού Ιωαννίνων και μας ξεναγεί στους χώρους των γυρισμάτων, με αναφορές στο κλίμα και στις συνθήκες του παρελθόντος.

Εξηγεί την επιλογή του σχετικά με την πραγματοποίηση της ταινίας στον συγκεκριμένο τόπο και αναλύει την προσωπική του ματιά απέναντι στο ελληνικό τοπίο, με άξονα τις έννοιες της ταυτότητας, της ιστορίας, της μνήμης και της αναζήτησης του χαμένου χρόνου.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο θέμα της ταινίας και στην αποδοχή του από την τοπική κοινωνία, καθώς αναδύονται νοοτροπίες και κοινωνικά χαρακτηριστικά της ζωής της επαρχίας στη δεκαετία του ’70, με επίκεντρο μια υπόθεση εγκλήματος.

Ο σκηνοθέτης ξανασυναντά μετά από 39 χρόνια κατοίκους που συμμετείχαν στην ταινία, ενώ παρατίθενται στιγμιότυπα από την ταινία με παράλληλα πλάνα των ίδιων χώρων σήμερα .

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.