“Τα Φιλαράκια”: Μαθηματικός εξηγεί πώς ο Ρος θα μπορούσε να ανεβάσει τον καναπέ στο σπίτι του

Καθώς όλοι ανυπομονούμε να δούμε το ειδικό επεισόδιο με την επανασύνδεση των αγαπημένων ηρώων της σειράς τα Φιλαράκια, έρχονται στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για στιγμιότυπα από τα γυρίσματα, ή πληροφορίες που αφορούν τις σχέσεις των πρωταγωνιστών μεταξύ τους.

Μία από αυτές, τις αξιομνημόνευτες στιγμές, είναι και εκείνη που ο Ρος έχει αγοράσει καναπέ για το διαμέρισμά του και ζητεί τη βοήθεια της; Ρέιτσελ και του Τσάντλερ για να τον ανεβάσουν πάνω. Ωστόσο, η μεταφορά στο διαμέρισμα από τη στενή σκάλα της πολυκατοικίας αποδεικνύεται ολόκληρη οδύσσεια με τον Ρος να έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη μας φωνάζοντας διαρκώς “PIVOT”. Ωστόσο, το εγχείρημα αποδεικνύεται τρομερά δύσκολο και τελικά ο καναπές χωρίζεται στα δύο ώστε να ολοκληρωθεί με κάποιον τρόπο η προσπάθεια.

Η βρετανική εφημερίδα Mirror θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα αν τελικά οι ήρωες μπορούσαν να ανεβάσουν τον καναπέ στο διαμέρισμα ολόκληρο χωρίς να χρειαστεί να τον… χωρίσουν. Μία λεπτομερής ανάλυση από το SpareRoom βασισμένη στα μαθηματικά, μας δείχνει ότι αυτό μπορούσε να γίνει αν οι ήρωες εκτός από… pivot στον καναπέ έκαναν και…tilt.

Αναλύοντας την εμβληματική σκηνή με σχολαστική λεπτομέρεια και εκτιμώντας τις διαστάσεις των σκαλοπατιών και του καναπέ (που περιελάμβανε την εκτέλεση εντυπωσιακών 10.000 προσομοιώσεων με βάση διαφορετικές μετρήσεις). Η σύμβουλος SpareRoom και η σύμβουλος επιστημονικών δεδομένων διδάκτορας, Caroline Zunckel, δημιούργησε μια εξίσωση και μεθοδολογία με τις οποίες εξηγεί πώς ο Ρος θα μπορούσε να μεταφέρει στο διαμέρισμα τον καναπέ του και σίγουρα δεν θα χρειαζόταν να τον κόψει στα δύο.

Όπως τόνισε “εφαρμόζοντας το Θεώρημα του Πυθαγόρα στις εκτιμώμενες διαστάσεις του καναπέ σε κατακόρυφη θέση και τις διαστάσεις της σκάλας, κατάφερα να αποδείξω ότι θα ήταν δυνατό για τον Ρος να ανεβάσει τον καναπέ από τη σκάλα και στο διαμέρισμα χωρίς να καταφεύγουμε στο ακραίο μέτρο του τεμαχισμού του. Είναι πολύ απλό”

Ο Matt Hutchinson, διευθυντής του SpareRoom πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε ότι η μετακίνηση νέων επίπλων σε ένα διαμέρισμα μπορεί να είναι δύσκολη. Ο Ρος δεν είναι ο μόνος που καταλήγει με τον καναπέ του κολλημένο σε ένα κλιμακοστάσιο ή σε διάδρομο. Αν και η έρευνα περιέχει κάποια μαθηματικά που προκαλούν πονοκέφαλο, η λύση για τον Ρος είναι αρκετά απλή: «περιστροφή» (pivot) και «κλίση» (tilt) – και αφιερώστε λίγο χρόνο για να μετρήσετε πριν αγοράσετε έπιπλα. Αυτό, ή, προσλάβετε επαγγελματίες! »

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ