Λαβίνια Σταθάκη: Η συγκλονιστική επιστολή που άφησε μετά θάνατον για τις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο

Η 38χρονη fashion blogger και μητέρα τριών ανήλικων παιδιών Λαβίνα Σταθάκη έφυγε από τη ζωή, ύστερα από αξιοπρεπή μάχη που έδινε με τον καρκίνο του μαστού. Η εκλιπούσα είχε σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, φτιάχνοντας το δικό της blog με το όνομα «Drums of Fashion» και είχε κερδίσει και το Style Influencer Award του περιοδικού Marie Claire.

Λαβίνια Σταθάκη: Πέθανε η γνωστή fashion blogger – Ήταν μητέρα τριών παιδιών

Η Λαβίνια Σταθάκη είχε αναφέρει σχετικά: «Η αγάπη μου για το styling ξεκίνησε από όταν ήμουν παιδί. Θαύμαζα τις γνώσεις τις μητέρας μου και μέσα απο εκείνη έμαθα τα υφάσματα καθώς και τις εποχές τις μόδας. Στη πορεία έφτιαξα το δικό μου blog, έκανα σεμινάρια styling και ιστορία της μόδας. Σήμερα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή μέσω των social. Μέσα από τη διαδικασία αυτή απέκτησα και μια άλλη ενασχόληση, τη φωτογραφία».

Η αξιοπρεπής μάχη της με τον καρκίνο

Η ίδια ξεκίνησε να δίνει τη μάχη της με την επάρατο νόσο στα 36 της όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού στον 8ο μήνα της τρίτης εγκυμοσύνης της. Συγκεκριμένα, ο τύπος του καρκίνου ονομάζεται τριπλά αρνητικός, είναι σπάνιος και εμφανίζεται συνήθως σε εγκύους.

Σπύρος Παπαδόπουλος: «Ο καρκίνος μου διαγνώστηκε τελείως συμπτωματικά»

Η ίδια, όπως αποκάλυψε εχθές Παρασκευή (5/4) ο σύζυγός της, αναγκάστηκε να γεννήσει πρόωρα τον γιο τους για να ξεκινήσει τις θεραπείες. Η fashion blogger δεν καπηλεύτηκε την ασθένειά της, αντιθέτως προσπαθούσε πάντοτε στις δημόσιες εμφανίσεις της να δείχνει λαμπερή και να ασχολείται ανελλιπώς με την οικογένειά της και τη δουλειά της.

Η μάχη της ωστόσο με τη συγκεκριμένη επιθετική μορφή καρκίνου ήταν άνιση και προδιαγεγραμμένη με αποτέλεσμα  τρία χρόνια μετά να καταλήξει.

«Ο καρκίνος μου έδωσε το κουράγιο να βρω πάλι την αγάπη» – Γυναίκα εξομολογείται πώς άλλαξε την ζωή της η ασθένεια

Το ελπιδοφόρο και γεμάτο βαθιά νοήματα μήνυμά της σε όλες τις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο

Η Λαβίνια Σταθάκη, όπως έγραψε η οικογένειά της με νέο post αυτή τη φορά στο facebook είχε ακόμη ένα όνειρο, τη δημιουργία ενός Εγχειριδίου Αντιμετώπισης και Διαχείρισης της καθημερινότητας των ογκολογικών ασθενών.

Γι’ αυτό και μόνη της είχε καταγράψει την εμπειρία της με τον καρκίνο, τον Οκτώβριο του 2023, αναλύοντας τα θετικά και τα αρνητικά που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα, όταν έρχεται αντιμέτωπη με αυτήν την ασθένεια.

«Επιθυμία μου είναι να μοιραστώ από την εμπειρία μου αυτή τα θετικά αλλά και τα αρνητικά που συνάντησα. Με σκοπό να μπορέσω μέσα από την ιστορία μου να βοηθήσω ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να έχουν ένα καλύτερο μέλλον αλλά και να ενημερωθούν για τις παροχές που ήδη υπάρχουν και δυστυχώς δεν γνωρίζουν» έγραφε στο μήνυμά της η 39χρονη.

Ο καρκίνος λοιπόν είναι πλέον μία χρόνια ασθένεια με την οποία ο ασθενής ζει, εργάζεται, φροντίζει την οικογένειά του. Ειδικά μια γυναίκα που έχει πολλαπλούς ρόλους στη σημερινή κοινωνία (μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά, εργαζόμενη) αλλά και στατιστικά χαμηλότερο εισόδημα.

Η λίστα της Λαβίνιας Σταθάκη

Θετικά
1. Δωρεάν φαρμακευτική αγωγή σε θεραπείες με κόστος χιλιάδων ευρώ
2. Δυνατότητα επιδόματος αναπηρίας
3. Προθυμία Δημοσίων Ιατρών να αναλάβουν ασθενείς με αβέβαιο αποτέλεσμα
4. Επιδότηση γονιδιακού ελέγχου BRCA1&2
5. Ευκολία αίτησης για πιστοποίηση ΚΕΠΑ διαδικτυακά
6. Δωρεάν rapid test για ογκολογικούς ασθενείς σε μονάδες υγείας
7. Επιδότηση περούκας 188€
8. Δωρεάν μαστογραφία άνω των 55 ετών
9. Αναπηρικά προνόμια όπως 50% σε ακτοπλοϊκα εισιτήρια

Θέλουν βελτίωση:

1. Πρόσφατα μπήκε «κόφτης» στη συνταγογράφηση εξετάσεων ακόμα και για άτομα σαν κι εμένα, με ποσοστό αναπηρίας. Θα έπρεπε δηλαδή σε περιπτώσεις ατόμων είτε με αναπηρία είτε ασθενών υπό θεραπεία να εξαιρούνται από αυτόν τον περιορισμό. Η ζωή ενός ογκολογικού ασθενή περιλαμβάνει απανωτές αιματολογικές εξετάσεις κάθε εβδομάδα και είναι πολύ δύσκολο για κάποια που κάνει θεραπεία εβδομαδιαίως να περιμένει σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο με κίνδυνο της ζωής της, λόγω του επιβαρυμένου ανοσοποιητικού της.
2. Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν γνωρίζουν πως δικαιούνται να περάσουν από ΚΕΠΑ, οι περισσότεροι θεωρούν πως αφορά τετραπληγίες. Επίσης δεν γνωρίζουν πως είναι μια απλή διαδικασία και γίνεται πλέον και διαδικτυακά.
3. Ανάγκη για ενίσχυση του επιδόματος αναπηρίας ειδικά σε περιπτώσεις όπως η δική μου (3 παιδιά, άνεργη, διαζευγμένη).
4. Διευκόλυνση διαδικασίας χορήγησης βοηθήματος για αγορά περούκας. Ενδεικτικά μία καλή περούκα (με φυσικές τρίχες) στοιχίζει μεταξύ 800€-2.000€. Υπάρχουν και συνθετικές με μικρότερο κόστος που δεν προτιμώνται.
5. Την απλοποίηση των διαδικασιών για χορήγηση σύνταξης δια βίου στις περιπτώσεις που το δικαιούνται. Οι περισσότερες γυναίκες συναντούν δυσκολίες διότι πρεπει να καταθέτουν έγγραφα και γνωματεύσεις ξανά και ξανά ενώ παράλληλα κάνουν θεραπείες και δυσκολεύονται στην απλή καθημερινότητά τους.
6. Λιγότερη γραφειοκρατία στην εκταμίευση επιδότησης μεταφορικών από και προς τα ογκολογικά κέντρα. Ένας ανοσοκατεσταλμένος ασθενής χωρίς εισοδήματα δεν μπορεί να πάρει ΜΜΜ, χρειάζεται στήριξη και διευκόλυνση για να μπορεί να κάνει τις θεραπείες του.
7. Προστασία ογκολογικών ασθενών στον ιδιωτικό τομέα. Προσωπικά απολύθηκα από την εργασία μου όταν έληξε το 18μηνο προστασίας της μητρότητας (για το οποίο 18μηνο είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων) λόγω της ασθένειάς μου. Στην προκειμένη δεν βρήκα ανταπόκριση από την επιθεώρηση εργασίας, με αποτέλεσμα να βρεθώ χωρίς εργασία και με 3 παιδιά νοσώντας απο μια επιθετική ασθένεια.
8. Το ποσό της αποζημίωσης που έλαβα από την απόλυσή μου παρότι δεν φορολογείται, σε επίπεδο φορολογικής δήλωσης θεωρείται εισόδημα με αποτέλεσμα να βρεθώ εκτός επιδομάτων τέκνων δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική μου κατάσταση.
9. Ανάγκη για επιχορήγηση ψυχολογικής υποστήριξης. Οι περισσότεροι ογκολογικοί ασθενείς καταφεύγουν σε ψυχιατρική βοήθεια η οποία θα μπορούσε να επιδοτείται αποκλειστικά για τους ογκολογικούς ασθενείς καθώς μια μέση επίσκεψη στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνεται στα 100€-150€ ανά συνεδρία.

Προτάσεις

Πέρα από τα παραπάνω που χρήζουν άμεσης βελτίωσης, θα πρότεινα τη δημιουργία συμβούλου που θα εξηγεί στον ογκολογικό ασθενή τα δικαιώματα και τα προνόμιά του βοηθώντας τον στις απαραίτητες αιτήσεις. Επίσης, θα μπορούσε να ενισχυθεί η πρόσβαση σε προκυρηγμένες θέσεις δημοσίου μέσω έξτρα μοριοδότησης σε περιπτώσεις που βάλλεται το προσωπικό εισόδημα ενός ασθενούς λόγω απόλυσης και εξαρτώμενων μελών.

Δείτε φωτογραφίες της

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ