Grammy 2023: Ο λαουτίστας από τα Γιάννενα που είναι υποψήφιος για βραβείο

Ο Γιαννιώτης λαουτίστας Βασίλης Κώστας, παρά το νεαρό της ηλικίας του, αποδεικνύει το «μέγεθος» του ταλέντου του κατακτώντας μια υποψηφιότητα για βραβείο Grammy.

Σαν βασικό μέλος του σχήματος «Global Messengers» που έχει ιδρύσει ο βραβευμένος πιανίστας της Τζαζ, Danilo Perez, είναι υποψήφιος με το πρόσφατο album «Crisalida» στην κατηγορία Best Latin Jazz Album.

Γεννημένος στα Ιωάννινα, ο Βασίλης Κώστας αναζητά, βάσει των καινοτόμων προσεγγίσεών του, τρόπους συνδυασμού των εργαλείων του τζαζ αυτοσχεδιασμού με τα παραδοσιακά στοιχεία των μουσικών ριζών του μέσα από το συστηματική μελέτη και των δύο μουσικών κόσμων.

Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Berklee Global Jazz Institute στη Βοστώνη, όπου σπούδασε με πλήρη υποτροφία, αφού ολοκλήρωσε το προπτυχιακό πρόγραμμα στο ίδιο κολλέγιο, το δίπλωμα τζαζ κιθάρας στο Ωδείου του Φίλιππου Νάκα αλλά και έλαβε το πτυχίο του στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Έχει εμφανιστεί σε Carnegie Hall, Montreal Jazz Festival, London Jazz Festival και Panama Jazz Festival, έχοντας συνεργαστεί με τον Πετρολούκα Χαλκιά στο δίσκο-ντουέτο τους «Η Ψυχή της Ηπείρου» αλλά και σαν σολίστας με την Chatterbird Chamber Orchestra παρουσιάζοντας το έργο του «Kalesma» στο Μουσείο του Παρθενώνα στο Nashville των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι κάτοχος δύο σημαντικών βραβείων για την προσφορά του στην διάδοση της Ηπειρωτικής μουσικής και του λαούτου στην Αμερική: το Forty Under 40 Award από το Greek American Foundation της Νέας Υόρκης και του Artist Fellowship in the Traditional Arts από την Επίσημη Πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Ο Βασίλης Κώστας, διδάσκει λαούτο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ταξιδεύοντας παράλληλα ανά τον κόσμο για να παρουσιάσει τη δουλειά του στο λαούτο σε συναυλιακούς χώρους και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

H ερχόμενη 65η τελετή των βραβείων Grammy θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου στο Λος Άντζελες όπου και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της υποψηφιότητας. Στην συγκεκριμένη κατηγορία συναντά κανείς σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Arturo Sandoval, Miguel Zenón, Arturo O’Farrill & The Afro Latin Jazz Orchestra και η Flora Purim.

Όλες οι μουσικές επιρροές ήρθαν και ενώθηκαν στις σπουδές μου

Όπως εξήγησε ο ίδιος στην εκπομπή της ΕΡΤ «Περίμετρος», η πορεία του είχε αρκετές δυσκολίες, όμως κατάφερε με σκληρή δουλειά να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για Grammy: «Ξεκίνησα από τα Γιάννενα από όπου κατάγομαι. Είχα την τύχη να έχω μια φιλόμουση οικογένεια που πάντα με ενθάρρυνε να ακολουθήσω τη μουσική κατεύθυνση.

Οι παππούδες μου τραγουδούσαν ηπειρώτικη μουσική. Ο πατέρας μου έπαιζε τζαζ και μπλουζ μέσα στο σπίτι. Οπότε όλες αυτές οι μουσικές επιρροές ήρθαν και ενώθηκαν στις σπουδές μου στο Berklee Collage of Music, στη Βοστώνη όπου εκεί άρχισα να εξερευνώ τις μουσικές γέφυρες μεταξύ της ηπειρωτικής μουσικής που γνώριζα από την οικογένειά μου και τους δασκάλους μου με τη τζαζ που έμαθα εκεί».

Επίσης  ο Έλληνας μουσικός, που κατακτά τον κόσμο με το λαούτο του, σημείωσε: «Με φυσικό τρόπο άρχισε να δημιουργείται μια δική μου φωνή μέσα από το λαούτο, σαν ένα νέο όχημα και άρχισαν να δημιουργούνται συνεργασίες» συμπλήρωσε ο υποψήφιος για Grammy Βασίλης Κώστας. Ιδιαίτερο λόγο δε, έκανε για τη συνεργασία του με τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον συνυποψήφιό του Ντανίλο Πέρεζ, βραβευμένο πιανίστα από τον Παναμά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ