Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1: Ποια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Ποιος κέρδισε στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή

Το πρώτο μέρος της μεγάλης μηνιαίας δημοσκόπησης της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1 παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στο στούντιο μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου για την ανάλυση των στοιχείων, βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 7,5 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,7%, έναντι 25,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 9,8%, το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 3,9%, ενώ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη συγκεντρώνει 3,4%, ποσοστό που του εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή. Το ΜέΡΑ25, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, μένει εκτός Βουλής με ποσοστό 2,8%.

Η διακύμανση στην πρόθεση ψήφου για την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ:

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις αποτελούν την μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, με ποσοστό 83,5%.

Ακολουθούν τα εθνικά θέματα/ελληνοτουρκικά με 36%, η εγκληματικότητα/βία με 27,3%, ο πόλεμος στην Ουκρανία με 20,9%, η έλλειψη φαρμάκων με 20,8%, οι υποθέσεις διαφθοράς με 17,3%, η πανδημία με 12,9%, οι φυσικές καταστροφές με 11,6%, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με 10% και το μεταναστευτικό με 8,4%.

Σε ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα επεισοδίου, ενόψει των εκλογών στην Τουρκία, το 44% των ερωτηθέντων εκτιμά πως είναι «πολύ πιθανό» και «αρκετά πιθανό». «Ελάχιστα πιθανό» απαντά το 32,6% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, ενώ «καθόλου πιθανό» εκτιμά το 21,1%.

Το 73,8% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την απαγόρευση του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ το 22,2% διαφωνεί.

«Λάθος» χαρακτηρίζει το 44,4% των ερωτηθέντων την απόφαση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη εβδομάδα. Το 43,4% την χαρακτηρίζει «σωστή».

Σε ερώτημα σχετικά με το ποιος κέρδισε στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, το 26,4% εκτιμά η κυβέρνηση, το 24,9% «κανένας ιδιαίτερα», το 21% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 18% απάντησε «δεν το παρακολούθησα», το 6% «και οι δύο εξίσου».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξακολουθεί να έχει μεγάλο προβάδισμα (47,3%) στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών. Ποσοστό 32,6% συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, 30,6% ο Νίκος Ανδρουλάκης, 27,7% ο Δημήτρης Κουτσούμπας, 21,5% ο Γιάνης Βαρουφάκης και 16,8% ο Κυριάκος Βελόπουλος

Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 48,7%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 32,1%.

Στο ερώτημα «Τι κυβέρνηση προτιμούν;», το 32,6% απάντησε «Αυτοδύναμη ΝΔ», το 16,5% «Αυτοδύναμη ΣΥΡΙΖΑ», το 15,2% «Συνεργασίας με βασικό κορμό την ΝΔ» και το 19,8% «Συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με το «ποιοι πιστεύετε ότι παρακολουθούνται», το 35% των ερωτηθέντων απάντησαν «Μόνο πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι», ενώ το 56,9% «Και απλοί πολίτες»

Πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες την εικόνα της διαφθοράς σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η παρουσίαση της δημοσκόπησης της MARC για τον ΑΝΤ1

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ