Γενέθλια σήμερα για τον Ian Gillan

Σήμερα έχει τα γενέθλια του ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της παγκόσμιας rock μουσικής σκηνής, η “φωνή των Deep Purple” όπως είχε χαρακτηριστεί όταν ήρθε για πρώτη φορά για συναυλίες στη χώρα μας, ο περίφημος Ian Gillan.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Ο Gillan γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου του 1945 στο Chiswick του Λονδίνου. Επηρεασμένος αρχικά από τον Elvis Presley, έγινε γνωστός για την ευρεία γκάμα των φωνητικών δυνατοτήτων του. Ιδιαίτερα για την μοναδική και ανεπανάληπτη ερμηνεία του στο περίφημο “Child In Time” των Deep Purple.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 είχε γίνει μέλος του συγκροτήματος των Episode Six. Προσχώρησε στους Deep Purple το ’69. Έφυγε δυστυχώς από το γκρουπ τον Ιούνιο του 1973, για να δημιουργήσει κατά σειρά δύο προσωπικά του συγκροτήματα, τους Ian Gillan Band και τους Gillan. Το 1983 γίνεται ο τραγουδιστής των Black Sabbath για περίπου έναν χρόνο. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στην επανασύνδεση των Deep Purple, με τους οποίους έβγαλε δύο άλμπουμς και από τους οποίους έφυγε και πάλι το ’89. Επέστρεψε το 1993, όπου και παραμένει τραγουδιστής τους από τότε.

Έπαιξε τον ρόλο του Ιησού Χριστού στην θεατρική έκδοση της rock όπερας του Andrew Lloyd Webber “Jesus Christ Superstar” (1970). Και συμμετείχε στην σούπερ μπάντα Rock Aid Armenia.

Στις αρχές του 1980, εκπροσωπώντας το γραφείο διοργάνωσης συναυλιών “Happening” έκλεισα συμφωνία με τον μεγάλο ατζέντη Carl Leighton-Pope, για δύο συναυλίες του Ian Gillan στην Ελλάδα, μαζί με το συγκρότημά του. Μία στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη και η άλλη στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Ο Carl Leighton-Pope εκπροσώπησε μεγάλα ονόματα στην 40χρονη καριέρα του, όπως οι: Dire Straits, U.F.O, Patti Smith, Matt Bianco, Van Morisson, Journey και άλλοι, αλλά ανακάλυψε και σπουδαία ταλέντα όπως αυτά των Billy Ocean, Michael Bublé και Bryan Adams. Εκείνες οι συναυλίες του Ian Gillan ήταν οι πρώτες μεγάλες συναυλίες ξένου καλλιτέχνη στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση.

 

Ο Ian Gillan και το συγκρότημά του κατά την άφιξή τους στο Ελληνικό (Σεπτέμβριος 1980)
Το θρυλικό δισκάδικο “Happening” στην Χαριλάου Τρικούπη 13, στολισμένο για την συναυλία του Ian Gillan
Αυτόγραφο του Ian Gillan
Πρωινό και κουβέντα με τον Ian Gillan. Από αριστερά: Αλφρέδος Αβράμογλου, Ian Gillan, Γιάννης Πετρίδης, Ιωσήφ Αβράμογλου

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική). twitter:@IosifAvramoglou

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ