Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Η φωτογράφιση στην Ακρόπολη το 1958

Την Ελλάδα είχε επισκεφθεί το 1958 η μεγάλη ντίβα του Χόλιγουντ Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Μάλιστα στο πλαίσιο της επίσκεψή της, είχε ποζάρει στον φακό του γνωστού φωτογράφου Κλεισθένη Δασκαλάκου. Ένα σύντομο βίντεο από τη συγκεκριμένη φωτογράφιση ανέβηκε στο προφίλ στο Instagram που είναι αφιερωμένο σε εκείνον. 

Όπως έχει γράψει και ο δημοσιογράφος Άρης Λουπάσης στο παρελθόν, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, μαζί με τον τρίτο (από τους οκτώ συνολικά) σύζυγό της Αμερικανό παραγωγό Μάικ Τόντ (αριστερά) ,τον Φεβρουάριο του 1958 στην λαμπερή πρεμιέρα της ταινίας “Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες” δικής του παραγωγής, στον κινηματογράφο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ της οδού Πατησίων. Η ταινία βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ιουλίου Βερν και με πρωταγωνιστές τους Σίρλει Μακ Λέιν και Ντέιβιντ Νίβεν θα κάνει μεγάλη επιτυχία σε όλες τις χώρες που θα προβληθεί και θα καταφέρει να αποσπάσει πέντε συνολικά Όσκαρ και δύο Χρυσές Σφαίρες. Το ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ (από το 1955 έως και το 2003) όπου γίνεται και η πρώτη πανηγυρική προβολή της ταινίας στην Ελλάδα, αποτελεί έναν από τους ωραιότερους και ατμοσφαιρικούς κινηματογράφους της Αθήνας.

Ο πρώτος ο οποίος θα εγκαταστήσει και το πρωτοποριακό για την εποχή σύστημα Cinerama δίνοντας την αίσθηση του τρισδιάστατου μέσα από μια μεγάλη ημικυκλική οθόνη όπου η ταινία προβάλλεται ταυτόχρονα από τρεις μηχανές. Ακριβώς δίπλα και το θρυλικό ζαχαροπλαστείο “Ελβετικόν” που θα αφήσει εποχή με τα περίφημα χειροποίητα γλυκά και τον κομψά διακοσμημένο χώρο του από βιτρό. Κατά την παραμονή της στην Ελλάδα, η μεγάλη σταρ θα επισκεφτεί με τον σύζυγό της την Ακρόπολη και θα λάμψει με την φινετσάτη παρουσία της στην δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν της στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία” ο τότε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ξενοφών Ζολώτας.

Ένα μήνα αργότερα θα θρηνήσει τον “χαμό” του συζύγου της από συντριβή μετά από μηχανική βλάβη του ιδιωτικού του αεροπλάνου στο Νέο Μεξικό και τον επόμενο χρόνο θα παντρευτεί τον καλύτερο του φίλο τραγουδιστή Έντι Φίσερ. Το 1958 είναι η χρονιά που αφήνει εποχή με την ερμηνεία της στον ρόλο της “Μάγκι” στην κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Τενεσί Ουίλιαμς “Λυσσασμένη γάτα” και ένα χρόνο μετά συγκλονίζει και πάλι στην μεγάλη οθόνη στο “Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι” από τον ίδιο συγγραφέα. Ο απόλυτος “μύθος” του Χόλιγουντ με το πορσελάνινο πρόσωπο, τα υπέροχα βιολετί μάτια και τις σπουδαίες ερμηνείες θα γράψει την δική της ιστορία στον παγκόσμιο κινηματογράφο μέσα από το έργο και την θυελλώδη και συναρπαστική ζωή της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aris Loupasis (@arisloupasis)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ