Δημήτρης Χορν: 26 χρόνια από τον θάνατό του – Το αφιέρωμα της Finos Film

Είκοσι έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (16/1) από την ημέρα που ο Δημήτρης Χορν έφυγε από την ζωή. Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1921 και πέθανε στις 16 Ιανουαρίου του 1998, σε ηλικία 76 ετών.

Ο Δημήτρης Χορν ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του και διέγραψε μία σπουδαία πορεία στον χώρο της υποκριτικής, τόσο στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο. Έχει τιμηθεί από την ελληνική πολιτεία με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού Γεωργίου Α’.

Γονείς του Δημήτρη Χορν ήταν ο θεατρικός συγγραφέας και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος Παντελής Χορν και η Ευτέρπη Αποστολίδη. Νονά του, ήταν η σπουδαία ηθοποιός Κυβέλη.

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο όσο ήταν μωρό ακόμα, στην αγκαλιά της Κυβέλης, στις «Γειτόνισσες» του πατέρα του. Εμφανίστηκε ξανά στο θέατρο σε ηλικία μόλις 4 ετών παίζοντας και πάλι με την νονά του. Τότε, συμμετείχε στη «Νόρα» του Ίψεν, υποδυόμενος ένα από τα μικρά παιδιά της ηρωίδας.

Κατά την διάρκεια της καριέρας του στην υποκριτική έπαιξε σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ αυτών: «Ερρίκος Ε’», «Ο πρωτευουσιάνος», «Ρομάντζο», «Η πινακοθήκη των ηλιθίων», «Δωδέκατη νύχτα», «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», «Στέλλα Βιολάντη», «Νόρα ή Το σπίτι της κούκλας», «Η κυρία με τις καμέλιες» και «Δον Ζουάν».

Σημαντική ήταν και η παρουσία του στην μεγάλη οθόνη. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο με την ταινία «Η φωνή της καρδιάς» το 1943. Η συγκεκριμένη ταινία ήταν η πρώτη που γυρίστηκε μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα, καθώς και η πρώτη μεγάλη παραγωγή του Φιλοποίμενα Φοίνου. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Ιωαννόπουλος.

Μεταξύ άλλων έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες: «Κυριακάτικο ξύπνημα», «Κάλπικη λίρα», «Το κορίτσι με τα μαύρα» και «Αλίμονο στους νέους».

Υπήρξε παντρεμένος από το 1942 και για δέκα χρόνια με την Ρίτα Φιλίππου. Το 1967 παντρεύτηκε με την Άννα Γουλανδρή. Το ζευγάρι έζησε μαζί μέχρι τον θάνατο της Άννας Γουλανδρή το 1988.

Ο Δημήτρης Χορν έζησε επίσης ένα μεγάλο έρωτα με την σπουδαία ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη. Το ζευγάρι ήταν μαζί για έξι χρόνια, από το 1953 έως και το 1959.

Η Finos Film θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του, δημιούργησε ένα αφιερωματικό βίντεο το οποίο και δημοσίευσε σήμερα στα προφίλ που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη λεζάντα του βίντεο, η Finos Film έγραψε: «Ο αξεπέραστος Δημήτρης Χορν ήταν ένας μοναδικός συνδυασμός ταλέντου, λάμψης, γοητείας, ποιότητας και φινέτσας. Πληθωρικός σαν άνθρωπος, με αυτοσαρκαστικό χιούμορ και ιδιαίτερη παιδεία, προχώρησε την υποκριτική τέχνη πέρα από τα τότε όρια της, μέσα από ρόλους που τον διαπερνούσαν. Το ιδιαίτερα προσωπικό και ασυμβίβαστο στυλ του σφράγισε το ελληνικό θέατρο αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο, χαρίζοντας μας λίγες αλλά χαρισματικές ερμηνείες.

Σήμερα, 26 χρόνια από το θάνατο του, τον θυμόμαστε μέσα από την ταινία «Η Φωνή της Καρδιάς» – στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση και πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ – αλλά και τις ταινίες «Ο Μεθύστακας» και «Μια Ζωή την Έχουμε».

«Έρωτας για μένα είναι να λησμονείς το εγώ σου» – Δημήτρης Χορν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ