Μπρένταν Φρέιζερ: Η «Φάλαινα» που ξόρκισε την κατάρα της «Μούμιας» – Η κατάθλιψη, η καταγγελία και το Όσκαρ

Η ζωή θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο μιας κινηματογραφικής ταινίας. Από αυτές που του Χόλιγουντ λατρεύει να φτιάχνει, με ήρωες που βασανίζονται στην ζωή τους μέχρι να έρθει το χάπι εντ που θα τους λυτρώσει. Και τι καλύτερο «τέλος« από ένα χρυσό αγαλματίδιο. Ο Μπρένταν Φρέιζερ φαίνεται ότι «ξόρκισε» την κατάρα της «Μούμιας» με ένα Όσκαρ για την «Φάλαινα» του.

Θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρώμενους σταρ του Χόλιγουντ. Άλλωστε η αρχή της καριέρας του έδειχνε ότι το 2000 θα αποτελούσε την δίκη του «χρυσή δεκαετία» Κι όμως τα προβλήματα υγείας, η μάχη με την κατάθλιψη και η ειλικρίνεια του βύθισαν την καριέρα του. Χρειάστηκε να έρθει μια «Φάλαινα» για να τον τραβήξει από τον βυθό…

Ο Μπρένταν Φρέιζερ επέστρεψε δυναμικά στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Τhe Whale» («Φάλαινα»). Η ερμηνεία του απoθεώθηκε από κοινό και κριτικούς, με τον ίδιο να κερδίζει το βραβείο του Α’ Ανδρικού Ρόλου στα Όσκαρ.

Ο 54χρονος ηθοποιός παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο με δάκρυα στα μάτια δυσκολεύτηκε να ολοκληρώσει την ομιλία τους, καθώς έκλαιγε συνεχώς.

«Ώστε έτσι μοιάζει το πολυσύμπαν. Θεέ μου, ευχαριστώ την Ακαδημία για αυτή την τιμή και το στούντιο μας A24, που έκανε μια τόσο τολμηρή ταινία. Είμαι ευγνώμων στον σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφκσι που μου πέταξε μια δημιουργική σανίδα σωτηρίας και με ανέβασε στο καλό πλοίο του «The Whale». Το σενάριο γράφτηκε από τον Σάμουελ Ντ. Χάντερ, ο οποίος είναι ο φάρος μας», είπε αρχικά από τη σκηνή του Dolby Theatre, όπου πραγματοποιήθηκε η 95η τελετή.

Επίσης, αναφέρθηκε στους υπόλοιπους ηθοποιούς της κατηγορίας: «Κύριοι, αποκαλύψατε τις καρδιές σας σε μέγεθος φάλαινας για να μπορέσουμε να δούμε μέσα στις ψυχές σας, όπως κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να κάνει» και πρόσθεσε: «Και είναι τιμή μου να βρίσκεται το όνομά μου δίπλα σας σε αυτή την κατηγορία».

Το ξεκίνημα και η «Μούμια»

Ο Μπρένταν Τζέιμς Φρέιζερ γεννήθηκε το 1968 στην Ινδιανάπολη της Ιντιάνα, από Καναδούς γονείς, την Κάρολ Μαίρη (Ζενέρ), σύμβουλο πωλήσεων, και τον Πίτερ Φρέιζερ, δημοσιογράφο και στέλεχος ταξιδιών.

Η πρώιμη επαφή του με το θέατρο, ιδίως στο Λονδίνο, τον οδήγησε στο Ινστιτούτο Κορνίς του Σιάτλ. Μετά την αποφοίτησή του βρήκε έναν μικρό ρόλο ως ναύτης στο «Ερωτικό χτύπημα» του Ρίβερ Φοίνιξ (1991), και στη συνέχεια κάπως πιο σημαντικούς ρόλους στα «Ο ροκάς των σπηλαίων» (1992) και «School Ties (1992). Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε αρκετούς δεύτερους ρόλους μέχρι να του δοθεί η ευκαιρία να απογειώσει την καριέρα του με τον «Γκαφατζή της ζούγκλας» (1997), σε έναν ρόλο που αξιοποίησε πλήρως τη γοητεία και τη γεροδεμένη του εμφάνιση, καθώς και του έδωσε την ευκαιρία να αναδείξει το κωμικό του ταλέντο. Ο ίδιος περιγράφει αυτόν τον ρόλο ως εκείνον που άλλαξε δραματικά την καριέρα του. Οι κριτικές για τον ρόλο του στο «Θεοί και δαίμονες» (1998) έδειξαν μια ακόμη διάσταση στη δραματική του προσωπικότητα.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στην τριλογία «Η Μούμια» τον καθιέρωσε ως έναν από τους απόλυτους σταρ του Χόλιγουντ. Δυστυχώς για τον ίδιο η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Λες και έπεσε θύμα της κινηματογραφικής… κατάρας» της «Μούμιας».

Ο Μπρένταν Φρέιζερ αποκάλυψε σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του «The Kelly Clarkson Show» ότι κόντεψε να πεθάνει κατά τη διάρκεια επικίνδυνης σκηνής, που πήγε στραβά, στα γυρίσματα της ταινίας The Mummy.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός είπε ότι «πνίγηκε κατά λάθος» κατά τη διάρκεια μιας σκηνής στην οποία έπρεπε να τον κρεμάσουν από ένα σχοινί.

«Ακουμπούσα στα δάχτυλα των ποδιών μου όσο έφτανα καθώς ήμουν κρεμασμένος από το σχοινί», είπε ο Φρέιζερ. «Ο Στίβεν (Σόμερς, σκηνοθέτης της ταινίας) έτρεξε και είπε: “Ε, δεν μοιάζει πραγματικά με πνιγμό”».

Η ομάδα παραγωγής γύρισε μια ακόμη λήψη. Ο Φρέιζερ είπε: «Η κάμερα άρχισε να γράφει και ακουμπούσα στα δάχτυλα των ποδιών και ο τύπος που κρατούσε το σχοινί από πάνω μου, το τράβηξε λίγο περισσότερα και ξεκόλλησαν τα δάχτυλά μου και δεν είχα που να πάω παρά μόνο προς τα κάτω. Εκείνος λοιπόν τραβούσε ψηλά και εγώ κατέβαινα. Και μετά το επόμενο πράγμα που είδα ήταν τον αγκώνα μου στο αυτί μου, ο κόσμος ήταν πλάγια και υπήρχαν χαλίκια στα δόντια μου». Ο κασκαντέρ της ταινίας έσπευσε να συνεφέρει τον Φρέιζερ. Όταν το έκανε, είπε στον ηθοποιό: «Συγχαρητήρια, είσαι στο κλαμπ – το ίδιο συνέβη στον Μελ Γκίμπσον στο “Braveheart”».

Η καταγγελία του για σεξουαλική επίθεση

Η καριέρα του Φρέιζερ μοιάζει να σταμάτησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας, προσωπικών απωλειών και μιας σεξουαλικής επίθεσης που φέρεται να διαπράχθηκε εναντίον του το 2003 από τον Φίλιπ Μπέρκ, τον τότε πρόεδρο της Ένωσης Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ.

Σε συνέντευξή του στο GQ το 2018, ο Φρέιζερ περιέγραψε λεπτομερώς τη σεξουαλική επίθεση που υπέστη από τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου κατά τη διάρκεια ενός γεύματος στο ξενοδοχείο Beverly Hills.

Ο Φρέιζερ ο οποίος μετά τις καταγγελίες του μπήκε στη μαύρη λίστα των παραγωγών και των κινηματογραφικών στούντιο αποκάλυψε ότι εκείνη την περίοδο ήταν «ακόμα φοβισμένος» για τις επιπτώσεις που θα είχε η αποκάλυψή του. Το 2018 χρονιά που έγινε η αποκάλυψη, η HFPA πρότεινε στον Φρέιζερ να υπογράψει την εξής κοινή δήλωση: «Αν και διαπιστώθηκε ότι ο κ. Μπερκ άγγιξε ανάρμοστα τον κ. Φρέιζερ, σύμφωνα με τα στοιχεία επρόκειτο για αστείο και όχι σεξουαλική προσέγγιση».

Ο Φρέιζερ αρνήθηκε να υπογράψει με τον Μπερκ, ωστόσο, να μην αντιμετωπίζει πειθαρχικά μέτρα. Ο 89χρονος σήμερα Μπερκ παρέμεινε μέλος με δικαίωμα ψήφου της HFPA μέχρι να απολυθεί από τον οργανισμό τον Απρίλιο του 2021 μετά την κυκλοφορία ενός άρθρου που αποκαλούσε το Black Lives Matter «ρατσιστικό κίνημα μίσους».

Αν και ο Μπερκ αμφισβητεί τις κατηγορίες, ο Φρέιζερ είχε δηλώσει τότε ότι το περιστατικό του άλλαξε τη ζωή του. «Ήταν να κάνουμε χειραψία και τότε άπλωσε το χέρι του στον πισινό μου και στα γεννητικά μου όργανα», περιέγραψε ο ηθοποιός, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ένιωσε «άρρωστος και τραυματισμένος».

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου απέρριψε τους ισχυρισμούς του ηθοποιού, λέγοντας ότι ο Φίλιπ Μπερκ «έκανε πλάκα».

Ο ηθοποιός για χρόνια δεν είχε μιλήσει για όσα συνέβησαν, φοβούμενος τις επιπτώσεις που μπορεί να είχε η αποκάλυψή του. Η καριέρα του από εκείνο το σημείο πήρε αντίθετη πορεία. Ο σταρ του Χόλιγουντ , όχι μόνο έχασε την λάμψη του, αλλά ουσιαστικά βγήκε εκτός της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Από το 2015 άρχισε δειλά δειλά να επιστρέφει στα φώτα με ρόλους σε σειρές όπως το History Texas Rising (2015), το δράμα του Showtime The Affair (2016–2017), το FX Trust (2018), και τη σειρά του HBO Max και της DC Universe Doom Patrol (2019–σήμερα). Η κινηματογραφική καριέρα του Φρέιζερ αναζωογονήθηκε με τις εμφανίσεις σε μεγάλες ταινίες όπως το No Sudden Move (2021) του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Η Φάλαινα» του Ντάρεν Αρνόφσκι (2022), η οποία του χάρισε τελικά και το Όσκαρ.

Η προσωπική ζωή του και η δυσβάσταχτη διατροφή

Ο Φρέιζερ γνώρισε την ηθοποιό Afton Smith σε ένα μπάρμπεκιου στο σπίτι της Winona Ryder το καλοκαίρι του 1993. Παντρεύτηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου 1998 και απέκτησαν μαζί τρεις γιους: Griffin Arthur Fraser (γεννημένος το 2002), Holden Fletcher Fraser (γεννημένος το 2004) και Leland Francis Fraser (γεννημένος το 2006).

Το 2007, το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να πάρει διαζύγιο.  Στον διακανονισμό, ο Φρέιζερ φαίνεται ότι συμφώνησε να καταβάλλει στην πρώην του 50.000 δολάρια κάθε μήνα ως διατροφή. Τον Φεβρουάριο, ο ηθοποιός κατέθεσε έγγραφα στο οικογενειακό δικαστήριο ζητώντας μείωση του ποσού της διατροφής, καθώς όπως υποστήριξε δεν έχει βρει αρκετούς νέους ρόλους για να πληρώνει 600.000 δολάρια ετησίως. Η πρώην του, ωστόσο, υποστήριξε ότι ο ηθοποιός έχει επαρκές εισόδημα και αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να συνεχίσει να καταβάλλει την διατροφή, όπως συμφωνήθηκε στον αρχικό διακανονισμό του διαζυγίου.

Ο Φρέιζερ, έχει πλέον σχέση με την Τζιν Μουρ, μια επαγγελματία μακιγιέζ και κομμώτρια με έδρα το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη. Αν και το ζευγάρι κρατάει τη σχέση του σε μεγάλο βαθμό ιδιωτική, το ζευγάρι εμφανίζεται συχνά μαζί σε κόκκινα χαλιά και άλλες εκδηλώσεις.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ