Οι θεές της πασαρέλας με τις «χρυσές» απολαβές

Οι θεές της πασαρέλας με τις «χρυσές» απολαβές

Δεν «σηκωνόμαστε ποτέ από το κρεβάτι για λιγότερα από 10 χιλιάδες δολάρια την ημέρα», είχε δηλώσει την εποχή της «βασιλείας» της ένα από τα πρώτα τοπ μόντελ στον κόσμο, η Λίντα Εβαγκελίστα, ατάκα που έχει μείνει θρυλική στον χώρο της μόδας, αλλά και που κρύβει μια μεγάλη δόση αλήθειας για τα πιο καλοπληρωμένα μοντέλα που συνεχίζουν κι εν μέσω κρίσης να βλέπουν τους λογαριασμούς τους να αυξάνουν.

Σύμφωνα με τη σχετική λίστα του περιοδικού «Forbes» με τα πιο καλοπληρωμένα μοντέλα του 2013, «βασίλισσα» για έβδομη συνεχόμενη χρονιά αναδεικνύεται η Βραζιλιάνα Ζιζέλ Μπούντχεν με έσοδα 42 εκατομμυρίων, αφήνοντας πάρα πολύ πίσω τη δεύτερη, την Αυστραλή Μιράντα Κερ που είχε έσοδα 7,2 εκατ. δο��αρίων.

 

Βέβαια, τα κέρδη της Ζιζέλ είναι μειωμένα κατά 3 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με πέρσι, ωστόσο από το 2009 έχουν εκτοξευθεί στη… στρατόσφαιρα: εκείνη τη χρονιά είχε κερδίσει 25 εκατομμύρια δολάρια.

Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων προέρχονται από τις καμπάνιες των καταστημάτων ρούχων H&M και Chanel, αλλά κι από την πετυχημένη συνεργασία της με τη βραζιλιάνικη μάρκα υποδημάτων Grendene στην οποία έχει και μερίδιο. Επίσης, η Ζιζέλ έχει σημαντικά έσοδα και από τη δική της εταιρεία φυτικών καλλυντικών Sejaa.

Δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο είναι η Μιράντα Κερ. Από την έβδομη θέση, εκτοξεύτηκε φέτος στη δεύτερη, παρόλο που σταμάτησε η συνεργασία της με την εταιρεία εσωρούχων Victoria’s Secret της οποίας υπήρξε «Αγγελος» από το 2007.

 

Το συμβόλαιό της έληξε τον Απρίλιο και προς μεγάλη έκπληξη των ειδικών στον χώρο της μόδας, η εταιρεία δεν το ανανέωσε, επειδή κουράστηκε από τη συμπεριφορά της ντίβας που είχε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα κουτσομπολιά, η Κερ είναι «δύσκολη» στις φωτογραφήσεις, ασυνεπής κι αγενής προς τα άλλα μοντέλα.

Οι «Αγγελοι»

Η εταιρεία πάντως μπορεί να περηφανεύεται ότι κυριαρχεί στη λίστα του «Forbes», καθώς 6 από τα 10 κορυφαία μοντέλα της λίστας είναι ή έχουν διατελέσει «Αγγελοι» της Victoria’s Secret.

Τρίτη στη λίστα είναι η Βραζιλιάνα Αντριάνα Λίμα, της οποίας τα κέρδη επίσης σημείωσαν πτώση, από 7,3 εκατομμύρια πέρσι στα 6 εκατομμύρια φέτος, αρκούν όμως για να φιγουράρει μεταξύ της πρώτης πεντάδας. Η Λίμα είναι ο παλιότερος «Αγγελος» της Victoria’s Secret, καθώς συνεργάζεται με την εταιρεία από το 2000 και το συμβόλαιό της είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των μοντέλων της Victoria’s Secret.

Ακολουθεί ο… γερόλυκος της παρέας, η 39χρονη Βρετανίδα Κέιτ Μος, με 5,7 εκατομμύρια δολάρια, τριάμισι εκατομμύρια λιγότερα από πέρσι. Εξακολουθεί όμως να κρατάει τα σκήπτρα του πιο περιζήτητου μοντέλου, ενώ ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γιορτάσει τα 40ά της γενέθλια, ποζάροντας… γυμνή για το «Playboy».

Η πέμπτη της λίστας, η Κινέζα Λιου Γουέν, είναι πρωτοεμφανιζόμενη στη λίστα, η οποία κέρδισε 4,3 εκατ. $ πρωταγωνιστώντας σε καμπάνιες πολλών οίκων. Ηταν επίσης και η πρώτη Κινέζα που παρουσίασε εσώρουχα για τη Victoria’s Secret. Η Πορτορικανή Τζόαν Σμολς είναι επίσης πρωτοεμφανιζόμενη στη λίστα – στην όγδοοη θέση με 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Είναι η πρώτη Λατίνα πρέσβειρα ομορφιάς της Estee Lauder το 2010.

«ΞΕΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ» ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ

Η κρίση στρέφει τα τοπ μόντελ σε Ασία και Λ. Αμερική

Η οικονομική κρίση επηρεάζει και τα χρυσοπληρωμένα μοντέλα, τα οποία αναγκάζονται να στραφούν σε αγορές εκτός Αμερικής κι Ευρώπης, προκειμένου να συνεχίζουν να απολαμβάνουν υψηλές αμοιβές.

Η Ασία είναι… ο προορισμός νούμερο ένα για τα τοπ μόντελ. Η Κερ, για παράδειγμα, είδε τα κέρδη της να αυξάνονται φέτος εξαιτίας της πολύ μεγάλης αποδοχής που είχε η σειρά οργανικών καλλυντικών Kora στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Εντ Ράτζεκ, επικεφαλής του μάρκετινγκ της Limited Brands, μητρική εταιρεία της Victoria’s Secret, «τα σύνορα στη βιομηχανία μόδας επεκτείνονται συνεχώς, οπότε και τα μοντέλα αναζητούν όλο και πιο συχνά συμφωνίες σε αγορές της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής».

Ιδίως η Κίνα τείνει να μετατραπεί στη γη της επαγγελίας για τα μοντέλα, καθώς μέχρι το 2020, η κινεζική βιομηχανία μόδας αναμένεται να έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος σε σχέση με το 2000, με τζίρο 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αντιθέτως, όλοι οι μεγάλοι οίκοι μόδας μειώνουν τα συμβόλαιά τους, όχι απαραιτήτως γιατί μειώνονται τα έσοδά τους, αλλά γιατί απλώς… μπορούν.

Η Victoria’s Secret, που έχει περιορίσει πλέον κατά πολύ τον αριθμό των πολύ υψηλών συμβολαίων, είχε έσοδα προ φόρων για το 2012, 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, οι οικονομικοί της διευθυντές θεωρούν πως το να είναι ένα κορίτσι «Αγγελος» της εταιρείας, είναι από μόνο του αρκετή αμοιβή, γιατί με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ζήτηση που έχει για φωτογραφήσεις. Βέβαια, οι φωτογραφήσεις για λογαριασμό περιοδικών, αμείβονται πλέον με 100 έως 400 δολάρια (για τα μικρομεσαία ονόματα του χώρου), ενώ όλα και περισσότερα μοντέλα πληρώνονται με… ρούχα των οίκων με τους οποίους συνεργάζονται.

Λάτρεις αυτής της τακτικής είναι οι οίκοι Oscar de la Renta, Calvin Klein, Michael Kors, Donna Karan και Marc Jacobs.

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ