Ζωγράφισε ευρωπαϊκά τοπία σε…χαρτί υγείας – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Μία καλλιτέχνις από τον Καναδά δημιούργησε μέσα στην καραντίνα ένα μοναδικό έργο τέχνης. Η Nethmie Hetti τον Μάιο του 2020 γυρνώντας στον Καναδά από την Αυστραλία, αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα 14 ημερών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όμως η Nethmie δεν είχε βιβλίο ιχνογραφίας ή καμβά για να ζωγραφίσει και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα ρολό χαρτί υγείας το οποίο είχε στις αποσκευές της γυρνώντας από την Αυστραλία.

Σε διάστημα 320 ημερών, η καλλιτέχνις ζωγράφισε περίτεχνα τοπία πόλεων και φύση της Ευρώπης πάνω σε αυτό το ρολό χαρτί υγείας. Βάφτισε το συνεχές μήκους 11 μέτρων πανόραμα «Το Ρολό της Διαφυγής», το οποίο είναι επίσης και ένας στοχασμός στα ταξίδια που έκανε στο παρελθόν η ίδια.

«Υπήρχαν μέρες που το μόνο που προσδοκούσα να κάνω ήταν να ζωγραφίσω πάνω σε αυτόν τον ατέλειωτο καμβά» ανέφερε η Hetti, μιλώντας για την εμπειρία της. «Υπήρχαν μέρες που είχα ζωγραφίσει τόση πολλή ώρα που ενστικτωδώς είχα την παρόρμηση να το κάνω κομμάτια. Υπήρχαν μέρες που έκανα ένα λάθος στη ζωγραφιά μου και έμπαινα στον πειρασμό να πετάξω όλο το ρολό. Τότε όμως συνειδητοποίησα ότι δεν έχει να κάνει με το να σβήνεις λάθη ή να δημιουργείς την ψευδαίσθηση ενός καμβά με τέλεια εικόνα. Περισσότερο έχει να κάνει με το να μπορείς να ξαναπιάνεις και να συνεχίζεις, ξέροντας ότι μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να γίνει καλύτερος στην τέχνη του» πρόσθεσε.

«Καθώς, μέρα με τη μέρα, καθώς εξελισσόταν η τρέλα του να απορροφιέμαι σε αυτό το συνεχές ρολό χαρτί υγείας, μου πρόσφερε παράλληλα ρουτίνα, ηρεμία, δημιουργικότητα και παρηγοριά στις δύσκολες ώρες» εξομολογείται.

«Η Βιρτζίνια Γουλφ είπε κάποτε “η ευτυχία είναι τα ήσυχα, καθημερινά πράγματα. Ένα τραπέζι, μια καρέκλα, ένα βιβλίο με έναν χαρτοκόπτη ανάμεσα στις σελίδες του. Το πέταλο που πέφτει από ένα τριαντάφυλλο και το φως που τρεμοπαίζει καθώς καθόμαστε σιωπηλοί”. Πόσο αλήθεια είναι που καθημερινά αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στο σπίτι του καθενός χωρίς καμία σημασία (σαν το χαρτί υγείας) ξαφνικά έγιναν ένα σύμβολο για το 2020! Όρισα εκ νέου το τι σημαίνει για μένα αυτό το οικιακό αντικείμενο απλά και μόνο με το να το κάνω εικαστική ψυχοθεραπεία (art therapy) μου».

με πληροφορίες από ΑΕΠ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ