Ζελένσκι: Τα εγκλήματα πολέμου στην Μπούσα θα εξεταστούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Μπούσα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Ο Ζελένσκι είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπούσα και σε άλλες πόλεις – μεταξύ αυτών ήταν και άμαχοι που πυροβολήθηκαν. Προειδοποίησε ότι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν».

Ο Ουκρανός πρόεδρος στο νέο διάγγελμά του είπε ότι θα υπάρξει ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όμως «δεν αρκεί» αυτό. Θέλει, όπως είπε, να δουν οι ηγέτες της Ρωσίας πού οδήγησαν οι εντολές τους ενώ παράλληλα προσκάλεσε την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να πάνε στην Μπούσα για να δουν πού οδήγησαν τα 14 χρόνια των «παραχωρήσεών» τους στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η ρωσική ηγεσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις «δολοφονίες» και τα «βασανιστήρια» πολιτών στην Μπούσα. «Θέλω όλοι οι ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δουν πώς εκτελούνται οι εντολές τους. Αυτού του είδους οι εντολές (…) Και έχουν από κοινού την ευθύνη. Για αυτούς τους φόνους, τα βασανιστήρια, για τα χέρια που κόπηκαν από τα εκρηκτικά (…) για τις σφαίρες που ρίχτηκαν στον σβέρκο», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας αρχικά στα ουκρανικά και κατόπιν στα ρωσικά, στο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

Πρόσθεσε ότι ενέκρινε τη δημιουργία ενός «ειδικού μηχανισμού» που θα αναλάβει να ερευνήσει όλα τα ρωσικά «εγκλήματα» στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει την Ουκρανία και τον κόσμο «να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη εκείνους που προκάλεσαν ή συμμετείχαν κατά οποιονδήποτε τρόπο σε αυτόν τον φρικτό πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού και στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας», εξήγησε.

«Είναι καιρός να κάνουμε τα πάντα ώστε τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού να είναι η τελευταία εμφάνιση αυτού του κακού στη γη», πρόσθεσε.

«Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Άμαχοι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν (…) Ακόμη και τα πτώματα ναρκοθετήθηκαν!» ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι.

«Θέλω κάθε μητέρα και κάθε Ρώσος στρατιώτης να δει τα πτώματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Μπούσα, στο Ιρπίν, στο Χοστόμελ», τις πόλεις της περιφέρειας του Κιέβου που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των Ρώσων. «Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; (…) Γιατί βασανίστηκαν μέχρι θανάτου αυτοί οι απλοί πολίτες μιας φιλειρηνικής πόλης; Γιατί στραγγάλισαν τις γυναίκες αφού τους ξερίζωσαν τα σκουλαρίκια; Πώς μπορεί να βιάστηκαν και να σκοτώθηκαν γυναίκες μπροστά στα παιδιά; Να κακοποιούσαν τα σώματά τους ακόμη και μετά θάνατον; Γιατί τα άρματα συνέτριψαν σώματα ανθρώπων; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας; Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;» συνέχισε.

Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε κατόπιν απευθείας στις «Ρωσίδες μητέρες» που, όπως είπε, ανάθρεψαν «άρπαγες», «δήμιους» που «στερούνται κάθε ανθρώπινου στοιχείου» και «σκοτώνουν σκοπίμως και με χαρά».

Επικρίσεις στο ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι επέκρινε τη «συγκαλυμμένη άρνηση» του ΝΑΤΟ, το 2008, να εντάξει στους κόλπους του την Ουκρανία, η οποία οφειλόταν «στον παράλογο φόβο ορισμένων πολιτικών αξιωματούχων» που νόμιζαν ότι «απορρίπτοντας την Ουκρανία θα κατεύναζαν τη Ρωσία».

«Στα 14 χρόνια που ακολούθησαν αυτόν τον λάθος υπολογισμό, η Ουκρανία βίωσε μια επανάσταση και οκτώ χρόνια πολέμου στο Ντονμπάς και τώρα (…) τον χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», υποστήριξε. «Καλώ την Μέρκελ και τον Σαρκοζί να επισκεφθούν την Μπούσα και να δουν σε τι οδήγησε η πολιτική κατευνασμού της Ρωσίας», είπε.

Όμως «ας μην επιρρίπτουμε ευθύνη στη Δύση, ας μην επικρίνουμε κανέναν άλλο πέραν από τους Ρώσους στρατιωτικούς (…) και εκείνους που τους έδωσαν τις εντολές», πρόσθεσε αμέσως ο Ζελένσκι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ