Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι  δήλωσε πως “είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την ουδετερότητα, εάν υποστηριχθούμε από εγγυήσεις ασφαλείας”, όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα.

Να σημειωθεί ότι το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας ήταν θέμα που είχε τεθεί στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ουκρανίας-Ρωσίας. Το ουδέτερο καθεστώς που είχε προτείνει το Κρεμλίνο προσομοιάζει σε μοντέλο Σουηδίας ή Αυστρίας αν και η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει πως η Ουκρανία απαιτεί “πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας” απέναντι στη Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός “αυστριακού ή σουηδικού” μοντέλου “ουδετερότητας”.

Σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του σε ρωσικούς ανεξάρτητους δημοσιογραφικούς οργανισμούς είπε: “Σ’ αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων είναι κατανοητό για μένα και συζητείται, μελετάται προσεκτικά” το θέμα της ουδετερότητας.

Όπως τόνισε σύμφωνα με το Reuters,  η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις από τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ο Ζελένσκι μιλούσε σε Ρώσους δημοσιογράφους σε μια βιντεοκλήση διάρκειας 90 λεπτών. Ο Ζελένσκι μίλησε στα ρωσικά καθ’ όλη τη διάρκεια.  Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας είχε προκαλέσει την καταστροφή ρωσόφωνων πόλεων στην Ουκρανία και είπε ότι η ζημιά ήταν χειρότερη από τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία.

“Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το πετύχουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο”, είπε ο Ζελένσκι που πρόσθεσε πως η Ουκρανία συζητούσε τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία στις συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά αρνήθηκε να συζητήσει άλλες ρωσικές απαιτήσεις, όπως η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ