Ζαλέ Ινάν: Το Google Doodle για την πρώτη γυναίκα αρχαιολόγο της Τουρκίας

Το σημερινό Google Doodle τιμά την Δρ. Ζαλέ Ινάν, την πρώτη γυναίκα αρχαιολόγο της Τουρκίας

Εντόπισε το χαμένο μισό του αγάλματος του Ηρακλή του Λύσιππου στο Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστώνη και συνεργάστηκε με την κυβέρνηση για να επιστρέψει το άγαλμα στην Τουρκία. Η επιστροφή του αγάλματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία σαν σήμερα το 2011.

Η Ζαλέ Ινάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1914. Ο πατέρας της που ήταν διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης και ένας από τους πρώτους αρχαιολόγους της Τουρκίας, της ενέπνευσε το ενδιαφέρον για την αρχαιότητα.

Την δεκαετία του 1930 κέρδισε υποτροφίες για σπουδές αρχαιολογίας στα πανεπιστήμια του Βερολίνου και του Μονάχου. Δυστυχώς για την Ινάν, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε λίγο μετά την άφιξή της στη Γερμανία. Παρά τον πόλεμο γύρω της, δεν έχασε ποτέ την προσοχή της στις σπουδές της. Έμεινε και ολοκλήρωσε τη διατριβή της, «Εξέταση της Ιστορίας της Τέχνης σε Τελετουργίες Θυσίας σε Ρωμαϊκά Νομίσματα», από ένα καταφύγιο.

Ηρακλής των Φαρνέζε
Ο Ηρακλής των Φαρνέζε, ρωμαϊκό αντίγραφο του αυθεντικού του Λύσιππου

Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό της, επέστρεψε στην Τουρκία και έγινε βοηθός στην Έδρα Αρχαίας Ιστορίας και Νομισματικής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Κατά τηn διάρκεια αυτή, συμμετείχε σε μια ανασκαφή στην Πέργα, μια αρχαία ελληνική πόλη στην Ανατολία, όπου βοήθησε να ανακαλυφθεί ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου: Ο Ναός της Αρτέμιδος.

H Ζαλέ Ινάν συνέχισε να ηγείται της αποκατάστασης πολλών σημαντικών αρχαίων πολιτιστικών χώρων, όπως ο Ναός του Απόλλωνα στη Σάιντ. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, αποκάλυψε τόσα πολλά αντικείμενα που το Μουσείο της Αττάλειας χρειάστηκε να επεκταθεί όχι μία, αλλά δύο φορές, για να δημιουργήσει χώρο για τα κειμήλια.

Κάθε χρόνο, το Μουσείο Γυναικών της Αττάλειας απονέμει το βραβείο Dr. Jale İnan σε μια αξιόλογη Τουρκάλα που συνεχίζει την κληρονομιά της Ζαλέ Ινάν.

Το Google Doodle για την Ζαλέ Ινάν

Ζαλέ Ινάν google doodle

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ