Υπέρ της πώλησης των F-16 στην Τουρκία δήλωσε ο Μπεν Κάρντιν

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπεν Κάρντιν, καλωσορίζοντας την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επεσήμανε ότι θα επιτρέψει τώρα την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Ο Μπεν Κάρντιν έχει αντικαταστήσει τον Μπομπ Μενέντεζ ως επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στο μεταξύ έφτασαν στο Στέητ Ντηπάρτμεντ τα έγγραφα προσχώρησης της Σουηδιας στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα εστάλη στο Κογκρέσο η εγγυητική επιστολή του ΥΠΕΞ Μπλινκεν.

Η δήλωση του Μπεν Κάρντιν

«Επαινώ την τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη σημαντική υπερψήφιση της έγκρισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον πρόεδρο Ερντογάν για την υπογραφή του.

Η Σουηδία έχει εδώ και καιρό εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στη συμμαχία και αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση της ευρωατλαντικής κοινότητας και της διαλειτουργικότητας απέναντι στην απρόκλητη και παράνομη εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ανατολική Ευρώπη.

Η έγκρισή μου στο αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά F-16 εξαρτάται από την τουρκική έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά μην κάνετε λάθος: αυτή δεν ήταν μια απόφαση που πήρα ελαφρά.

Ενώ η Τουρκία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για βελτίωση του ιστορικού της στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της άδικης φυλάκισης δημοσιογράφων και ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, καλύτερη συνεργασία στη προσπάθεια να πληρώσει η Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς και για τη μείωση της έντασης στη ρητορική της για τη Μέση Ανατολή.

Οι ανησυχίες μου έχουν μεταφερθεί έντονα και με συνέπεια στην κυβέρνηση Μπάιντεν ως μέρος της συνεχιζόμενης επικοινωνίας μας, και με ενθαρρύνει η παραγωγική κατεύθυνση των συζητήσεών με τους Τούρκους αξιωματούχους για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Η αυξημένη παρεμπόδιση αυτής της εβδομάδας από την Ουγγαρία στην πορεία της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ, ωστόσο, σημαίνει ότι η τουρκική δράση δεν είναι ακόμη στιγμή για να γιορτάσουμε την καθυστερημένη επέκταση του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ως το λιγότερο αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ, ένα γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην υπονόμευση της προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή μιας τόσο αναγκαίας οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε αυτό το νέο κεφάλαιο στη σχέση μας με την Τουρκία, να επεκτείνουμε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας ανά τον κόσμο για να αντισταθούμε στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα εναντίον των ειρηνικών γειτόνων της».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ