Χαν: Μη ικανοποιητική η κατανομή προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία

Μη ικανοποιητική «σε ύψιστο βαθμό» χαρακτήρισε την κατανομή προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως επίσης από την Τουρκία και τον Λίβανο, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διεύρυνση και για την Πολιτική Γειτονίας, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν.

Στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, καθώς, κατά την άποψή του, η περαιτέρω διαπραγμάτευση είναι προς συμφέρον όλων.

Στο ερώτημα, γιατί οι Βρυξέλλες συζητούν με την Άγκυρα για τα κεφάλαια Θεμελιώδη Δικαιώματα και Ελευθερία, ο Γιοχάνες Χαν απάντησε πως «κανείς τότε μόνον μπορεί να αναφερθεί στην κατάσταση στην Τουρκία, όταν μπορεί να διαπραγματεύεται για αυτά τα ζητήματα».

Κατά την άποψή του, θα πρέπει να γίνονται πρώτα συζητήσεις, να ακολουθεί αποτίμησή τους και κατόπιν να αποφασίζεται εάν είναι δυνατή μία ένταξη.

Υπονοώντας πως η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είχε αποφασιστεί πριν από μερικούς μήνες και από τις 28 χώρες – μέλη της Ε.Ε. – ανάμεσά τους και η Αυστρία η οποία ζητά τώρα την διακοπή τους – ο Γιοχάνες Χαν επισήμανε ότι ο ίδιος εφαρμόζει τώρα αυτό που έχει αποφασιστεί, τηρώντας τις συμφωνίες των χωρών της Ε.Ε.

Υπενθύμισε ταυτόχρονα πως ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο.

Τόνισε πως «το ενδιαφέρον όλων μας πρέπει να είναι η ειρήνευση της κατάστασης στη χώρα», εκτιμώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, πέραν των Σύρων προσφύγων, θα μπορούσαν σύντομα να έρθουν στην Ευρώπη και Τούρκοι και Κούρδοι πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σύροι πρόσφυγες βοηθούν τους πλημμυροπαθείς στα Τρίκαλα – ΦΩΤΟ

Αβραμόπουλος: Η κατανομή των προσφύγων σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη στάση της Άγκυρας στο προσφυγικό: Θα τηρήσουν τη συμφωνία με βίζα ή χωρίς

Επικρίσεις Γιοχάνες Χαν στον πρόεδρο των Σκοπίων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ