Βρέθηκε αρχαίο τσεκούρι που μπορεί να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο

Αρχαιολόγοι στη Σαουδική Αραβία ανακάλυψαν κάτι που μπορεί να είναι το μεγαλύτερο προϊστορικό τσεκούρι στον κόσμο. Το πέτρινο εργαλείο έχει μήκος 20,2 ίντσες (51,3 εκατοστά). Παρά το μεγάλο μέγεθος του μπορεί κανείς να το κρατήσει εύκολα με δύο χέρια.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών βρήκε το τσεκούρι από βασάλτη στην πεδιάδα Qurh, ακριβώς νότια της AlUla, μια περιοχή στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία.

Και οι δύο πλευρές του έχουν ακονιστεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί για κοπή. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές πώς ακριβώς χρησιμοποιήθηκε το πέτρινο εργαλείο και ποια είδη ανθρώπων το κατασκεύασαν, δηλαδή αν ανήκε στον Homo erectus ή στον Homo sapiens.

Είναι επίσης άγνωστο πόσο παλιό είναι το εργαλείο, καθώς «η χειρολαβή απαιτεί πολύ περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί μια ακριβής ημερομηνία», δήλωσε ο Ömer Can Aksoy, αρχαιολόγος και διευθυντής της ανασκαφής.

τσεκούρι
Οι επιστήμονες με το γιγαντιαίο τσεκούρι. Πηγή: Royal Commission for AlUla (RCU)

Παρόλα αυτά άλλα εργαλεία που βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία μπορεί να χρονολογούνται πριν από 200.000 χρόνια, με βάση την εκτίμηση για την μορφή και τα χαρακτηριστικά τους.

Επομένως είναι πιθανό ότι το τσεκούρι χρονολογείται στην Κάτω ή Μέση Παλαιολιθική περίοδο, τόνισε ο Aksoy. Οι ερευνητές παραλίγο να χάσουν το τεράστιο τσεκούρι χεριών, το οποίο έχει πλάτος 9,5 εκατοστά και πάχος 5,7 εκατοστά. «Ήταν τα τελευταία 15 λεπτά της καθημερινής μας δουλειάς και ήταν μια ζεστή μέρα. Δύο από τα μέλη της ομάδας μας βρήκαν το γιγαντιαίο τσεκούρι να βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια ενός αμμόλοφου», είπε ο Aksoy.

Στη συνέχεια κλήθηκε και η υπόλοιπη ομάδα των αρχαιολόγων και έγινε ανασκαφή σε βάθος. «Καταγράψαμε 13 ακόμη χειρολαβές στο σημείο. Κάθε μέλος της ομάδας έβγαλε τα κίτρινα γιλέκα του για να τονίσει τις τοποθεσίες κάθε ευρήματος πάνω από τον αμμόλοφο», σημείωσε ο αρχαιολόγος.

τσεκούρια
Τα τσεκούρια που βρέθηκαν στην Σαουδική Αραβία Πηγή: Royal Commission for AlUla (RCU)

Τα υπόλοιπα τσεκούρια είχαν παρόμοιο στυλ αλλά ήταν μικρότερα σε μέγεθος. «Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, όταν ανακαλύψαμε αυτό το αξιοσημείωτο αντικείμενο, πραγματοποιήσαμε μια αρχική έρευνα για να δούμε αν είχαν βρεθεί άλλα αντικείμενα παρόμοιου μεγέθους», εξήγησε ο Aksoy.

Η έρευνα θα συνεχιστεί στο σημείο αλλά όπως ανέφερε ο αρχαιολόγος αυτό το τσεκούρι ίσως είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Οι αρχαιολογικές εργασίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν ξανά τον χειμώνα και την άνοιξη του 2024.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ