Κατάρ: Διήμερη παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Την παράταση της  ανθρωπιστικής εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, άρα και της συμφωνίας για ανταλλαγή ομήρων ανακοίνωσε το Κατάρ.

«Το κράτος του Κατάρ ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμεσολάβησης, επετεύχθη συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Majed Al Ansari, ο εκπρόσωπος Τύπου του Καταριανού ΥΠΕΞ για τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων.

 

Το Ισραήλ έχει δεχτεί μια ημέρα παύση των μαχών για κάθε 10 επιπλέον ομήρους που θα  απελευθερώνονται από τη Γάζα.  Οι οικογένειες των ομήρων  ενημερώθηκαν σήμερα από την ισραηλινή κυβέρνηση ότι η περαιτέρω απελευθέρωση των ομήρων θα πραγματοποιηθεί μέσα στην ημέρα (Δευτέρα 27/11/23).

Σχετικά με την παράταση της εκεχειρίας πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή επρόκειτο να λήξει σήμερα. Αυτό σήμαινε ότι αύριο θα άρχιζαν πάλι οι εχθροπραξίες. Ωστόσο το Κατάρ ανακοίνωσε ότι παρατάθηκε κατά δύο ημέρες η συμφωνία εκεχειρίας.  Η Χαμάς πριν από λίγο εξέδωσε ανακοίνωση προς τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι η εκεχειρία θα συνεχιστεί “υπό τους ίδιους όρους που επιτεύχθηκαν προηγουμένως”.

Η τρέχουσα εκεχειρία προβλέπει την απελευθέρωση ενός ομήρου από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση τριών Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί 39 Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα 117 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την παράταση της προσωρινής ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά δύο ακόμη ημέρες, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με την προηγούμενη εκεχειρία», ανέφερε ένας αξιωματούχος της Χαμάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.

«Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν να παραταθεί η εκεχειρία στη Γάζα», δήλωσε και ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ