Βρετανικό Μουσείο: Η πρόταση για την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – Τι αντάλλαγμα ζητά

Εδώ και πολλές δεκαετίες η Ελλάδα αγωνίζεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, με το ελληνικό αίτημα να αποκρούεται συνεχώς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, η κλοπή χιλιάδων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο στρέφει και πάλι την προσοχή στα Γλυπτά του Παρθενώνα, με πολλούς να αμφισβητούν ευθέως την ασφάλεια των εκθεμάτων του Βρετανικού Μουσείου.

H πρόταση του Τζορτζ Όσμπορν και το αντάλλαγμα

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, επανέλαβε ενώπιον της επιτροπής πολιτισμού, μέσων και αθλητισμού του βρετανικού Κοινοβουλίου, μία πιθανή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας η οποία θα επιτρέπει μία προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, με αντάλλαγμα όμως να ταξιδέψουν στο Βρετανικό Μουσείο ελληνικές αρχαιότητες που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά στο Λονδίνο.

Στην συνέχεια, ο κ. Όσμπορν ανέφερε ότι: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σωστή συνεργασία με την Ελλάδα που θα δίνει την δυνατότητα αντικείμενα από την Ελλάδα να έρχονται εδώ, αντικείμενα που ενδεχομένως δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα και σίγουρα οι επισκέπτες του μουσείου δεν έχουν δει ποτέ πριν.»

Θέλοντας να αναδείξει την δυσκολία επίλυσης του ζητήματος, ο ίδιος ανέφερε ότι: Αν αυτό το πρόβλημα ήταν εύκολο να λυθεί, θα είχε λυθεί τη δεκαετία του 1810 και έκτοτε. Είναι ένα πρόβλημα με το οποίο έχουν παλέψει οι βρετανικές κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων.»

Η απάντηση του Όσμπορν στην Λίνα Μενδώνη

Απαντώντας σε ερώτηση της επιτροπής για την κριτική περί προβληματικής φύλαξης των Γλυπτών στο βρετανικό ίδρυμα που ασκήθηκε πρόσφατα από την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Όσμπορν ανέφερε ότι η παρουσία των Γλυπτών στο μουσείο είναι ένα από τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, τα τελευταία 200 χρόνια.

Στην συνέχεια, ο ίδιος ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το μουσείο, όχι μόνο για την αφήγηση της ιστορίας της αρχαίας Αθήνας και του ρόλου της στον κόσμο, αλλά και στο πώς βρίσκεται δίπλα σε άλλους μεγάλους πολιτισμούς.»

Πρόσθεσε δε ότι «αξίζει να διερευνηθεί – και έχω συνομιλήσει άμεσα με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό – αν υπάρχει κάποιου είδους ρύθμιση που θα επέτρεπε σε ορισμένα από τα γλυπτά να περνούν μέρος του χρόνου τους στην Ελλάδα. Και ποια θα ήταν η εταιρική σχέση που θα γεννιόταν από αυτό;»

Ανησυχία για την απομάκρυνση των γλυπτών από το μουσείο

Αργότερα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο Λόρδος Πάρκινσον, κοινοβουλευτικός υφυπουργός για τις τέχνες και την πολιτιστική κληρονομιά, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία απαγόρευση από το νόμο» σχετικά με τη μετάβασή τους στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα αντικείμενα «ανήκουν» στο Βρετανικό Μουσείο, ώστε να επιστραφούν στο Λονδίνο.

Τέλος, όταν ένας βουλευτής εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών, ο λόρδος Πάρκινσον ανέφερε ότι: «Αυτό θα ήταν ένα θέμα που θα πρέπει το μουσείο να το συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση και να διαβεβαιώσουν ο ένας τον άλλον εταίρο και την κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Θα είχα πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς περιγράφεται και πώς διασφαλίζεται αυτό.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ