Βρετανία: Σαββατοκύριακο διεργασιών για την ανάδειξη των υποψηφίων – Η προθεσμία λήγει την Δευτέρα

Σε πλήρη εξέλιξη θα είναι όλο το Σαββατοκύριακο οι διεργασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων στη Βρετανία, για τη θέση του πρωθυπουργού, μετά την δραματική παραίτηση της Λιζ Τρας, με βασικό γρίφο να είναι η στάση του προηγούμενου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι συγκέντρωσε τελικώς την απαραίτητη υποστήριξη από 100 βουλευτές των Τόρυδων για να είναι υποψήφιος.

Ο πολύ πρόσφατα παραιτηθείς πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τον οποίον διαδέχτηκε η Τρας επέστρεψε από τις διακοπές του στην Καραϊβική, με όλα τα μάτια να είναι στραμμένα επάνω του, καθώς δεν έχει ακόμα πει τίποτα σχετικά με το αν θα είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός.  Ο υπουργός Εμπορίου, Τζέημς Ντέντριτζ, έχει δηλώσει ότι όταν μίλησε μαζί του, ο Τζόνσον του είπε ότι είναι έτοιμος. Ωστόσο είναι πολύ νωπή ακόμα η αποχώρησή του από την πρωθυπουργία λόγω σκανδάλων και πολλοί βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η επιστροφή του θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερο πολιτικό χάος, από όσο προκάλεσε η σχεδόν βιαστική παραίτηση της Τρας, μετά από μόλις 44 ημέρες παρουσίας στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στρητ.

Πάντως πριν από λίγη ώρα ο υπεύθυνος του πολιτικού ρεπορτάζ των “The Sunday Times” έκανε ανάρτηση στο Twitter, στην οποία αναφέρει ότι  έχει εξασφαλίσει 100 υποστηρικτές και μπορεί να λάβει μέρος στην ψηφοφορία για τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Ο Τιμ Σίπμαν, επικαλέστηκε για την πληροφορία πηγή προσκείμενη στον Μπόρις Τζόνσον.

Μέχρι στιγμής είναι δεδομένο ότι οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία στη Βρετανία και την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος έχουν επιδοθεί σε ένα ξέφρενο Σαββατοκύριακο πιέσεων και διεργασιών για να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπογραφές που θα τους επιτρέψουν να συμμετάσχουν στην κούρσα της διαδοχής. Για να μπουν στην κούρσα χρειάζονται την υποστήριξη (υπογραφές) 100 βουλευτών του κόμματος των Torries.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών Rishi Sunak ετοιμάζεται ήδη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, και τη συμμετοχή του στην κούρσα της διαδοχής. Ο Σουνάκ είναι ο πρώτος που έλαβε την υποστήριξη 100 Συντηρητικών βουλευτών – το όριο που απαιτείται για να μπει κάποιος στο ψηφοδέλτιο. Ο Σουνάκ, ο οποίος είναι αυτός που έχασε στην τελική κούρσα διαδοχής μετά την παραίτηση του Τζόνσον, είναι ο αγαπημένος υποψήφιος των πρακτόρων στοιχημάτων.

Η Βρετανίδα υπουργός Penny Mordaunt ξεκίνησε την Παρασκευή την προσπάθειά της να μπει στην κούρσα διαδοχής και έγινε η πρώτη βουλευτής των Συντηρητικών που ανακοίνωσε επίσημα ότι θα είναι υποψήφια. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που διεκδικεί την κορυφαία θέση. Είχε συμμετάσχει και στην κούρσα διαδοχής του Τζόνσνον και είχε χάσει στον δεύτερο γύρο, αφήνοντας μόνους υποψήφιους της Τρας και τον Σουνάκ.

Οι εταιρίες στοιχημάτων τοποθετούν την Mordaunt τρίτη, πίσω από τους Sunak και Johnson.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετασνίας έχουν περιθώριο έως τις 14:00 της Δευτέρας για να συγκεντρώσουν την υποστήριξη 100 βουλευτών και να μπουν στην κούρσα της διαδοχής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ