Βρετανία: Άρχισε η παραγωγή των νέων χαρτονομισμάτων με τον βασιλιά Κάρολο – Γιατί καθυστερεί η κυκλοφορία τους

Εκατομμύρια νέα χαρτονομίσματα με την εικόνα του βασιλιά Καρόλου άρχισε να τυπώνει στην Βρετανία,  η Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά αυτά δεν θα κυκλοφορήσουν πριν από το καλοκαίρι του 2024.

Ο ηλικίας 74 ετών βασιλιάς είναι μόλις ο δεύτερος Βρετανός μονάρχης που εμφανίζεται σε τραπεζογραμμάτιο. Τον Δεκέμβριο, η Τράπεζα της Αγγλίας αποκάλυψε το πορτρέτο του Βασιλιά για τα χαρτονομίσματα, το οποίο προμηθεύτηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το 2013 και το οποίο φρόντισε να κρατά ενημερωμένο από τότε, καθώς τα χρόνια περνούσαν.


Ο Κάρολος, χωρίς στέμμα, θα βρίσκεται στο μπροστινό μέρος όλων των χαρτονομισμάτων των 5, 10, 20 και 50 λιρών. Μολονότι η παραγωγή έχει αρχίσει, τα νέα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορήσουν σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου.

H Αρχιταμίας Σάρα Τζον κάνει ποιοτικό έλεγχο στα χαρτονομίσματα των 20 λιρών.

Σύμφωνα με την Αρχιταμία της Τράπεζας της Αγγλίας, Σάρα Τζον, η καθυστέρηση θα δώσει στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να ενημερώσουν τις υπηρεσίες αυτοεξυπηρέτησης, ώστε να μπορούν τα μηχανήματα να αναγνωρίζουν το νέο σχέδιο. «Υπάρχουν πολλά να γίνουν για να διασφαλιστεί ότι τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε όλη την χώρα μπορούν να δέχονται τα τραπεζογραμμάτια. Όλα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να αναγνωρίζουν τη νέα σχεδίαση, με ενημερώσεις λογισμικού, και αυτό διαρκεί μήνες και μήνες. Διαφορετικά, θα βγάλουμε ένα χαρτονόμισμα που οι άνθρωποι απλά δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν», είπε η Σάρα Τζον στο BBC.

Μέχρι να τεθούν σε κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα, το επόμενο έτος, τα υφιστάμενα σήμερα με το πορτρέτο της αείμνηστης Ελισάβετ θα παραμείνουν σε κυκλοφορία. Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει κάνει άλλες αλλαγές στα υπάρχοντα σχέδια, που σημαίνει ότι τα πορτρέτα των Jane Austen, Sir Winston Churchill, Alan Turing και JMW Turner θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στα χαρτονομίσματα.

Το πρώτο νόμισμα μα βασιλιά

Το πρώτο χαρτονόμισμα που έφερε το πορτρέτο ενός Βρετανού μονάρχη ήταν το χαρτονόμισμα της μίας λίρας, το 1960, το οποίο έδειχνε την Ελισσάβετ. Στα νέα νομίσματα, η εικόνα του Βασιλιά θα εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος των χαρτονομισμάτων, καθώς και στο διαφανές παράθυρο ασφαλείας.
Σύμφωνα με τις οδηγίες για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων αυτής της αλλαγής, θα εκτυπωθούν νέα χαρτονομίσματα, μόνο για να αντικατασταθούν τα φθαρμένα που κυκλοφορούν, αλλά και για να καλύψουν τη συνολική αύξηση της ζήτησης για τραπεζογραμμάτια.


Αυτό σημαίνει ότι θα κυκλοφορούν ταυτόχρονα χαρτονομίσματα με την Ελισάβετ και με τον Κάρολο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ