Βραζιλία: Τουλάχιστον 33 νεκροί τις τελευταίες πέντε ημέρες σε επιχειρήσεις της αστυνομίας

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε πέντε ημέρες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της αστυνομίας στις βραζιλιάνικες πολιτείες Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά) και Μπαΐα (βορειοανατολικά), σύμφωνα με απολογισμούς που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τρίτη από τις τοπικές αρχές.

Στην παράκτια περιοχή Μπαϊσάδα Σαντσίστα, κοντά στην ομώνυμη πρωτεύουσα της πολιτείας Σαν Πάουλου, τη μεγαλύτερη μητρόπολη της Λατινικής Αμερικής, ο κυβερνήτης Ταχσίζιου τζι Φρέιτας έκανε λόγο για 14 νεκρούς κατά τη διάρκεια επιχείρησης από την περασμένη Παρασκευή, την επομένη της δολοφονίας αστυνομικού.

Ενώ στην Μπαΐα, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής σε τρεις διαφορετικές πόλεις την Παρασκευή, την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι τοπικές αρχές διαβεβαίωσαν πως οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να αντιδράσουν όταν δέχθηκαν επιθέσεις από «υπόπτους» κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον διακινητών ναρκωτικών.

Στην πολιτεία Σαν Πάουλου, η επιχείρηση «Escudo» («ασπίδα» στα πορτογαλικά) άρχισε μετά τον θάνατο την περασμένη Πέμπτη μέλους της Rota, μονάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, από σφαίρα κατά τη διάρκεια περιπολίας στην Γκουαρουζά, παραθαλάσσια πόλη 60 χιλιόμετρα από τη Σαν Πάουλου.

Η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επέκρινε τον βαρύ απολογισμό αυτής της επιχείρησης, η οποία διεξήχθη στην περιοχή όπου κυβερνά ο Ταχσίζιου τζι Φρέιτας, πρώην υπουργός του προέδρου της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022).

Προχθές Δευτέρα, ο αρχικός επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς σε αστυνομικές εφόδους στην Μπαϊσάδα Σαντσίστα.

Σύμφωνα με τις αρχές, συνελήφθησαν 32 ύποπτοι, κατασχέθηκαν 20 κιλά ναρκωτικών και 11 όπλα.

Ο Ταχσίζιου Φρέιτας δήλωσε προχθές Δευτέρα «εξαιρετικά ικανοποιημένος» για την επιχείρηση, δήλωση που επέκρινε έντονα η Διεθνής Αμνηστία.

«Ως πότε οι ηγέτες μας θα δικαιολογούν την αστυνομική βία;», διερωτήθηκε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter)

Χθες Τρίτη ο κυβερνήτης υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθούν «έρευνες» αν υπήρξαν «υπερβολές» από πλευράς των δυνάμεων επιβολής της τάξης, δεσμευόμενος πως θα υπάρξει «τιμωρία σε περιπτώσεις καταχρήσεων».

17 νεκροί την ημέρα το 2022

Στη Βραζιλία η χωροφυλακή, η οποία διεξάγει συνήθως τέτοιες επιχειρήσεις, διοικείται ανεξάρτητα από καθεμιά από τις 27 πολιτείες της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας, ο Φλάβιου Ντίνου, επέκρινε τον απολογισμό των θυμάτων της επιχείρησης «Ασπίδα», εκτιμώντας προχθές Δευτέρα πως επρόκειτο για αντανακλαστική «αντίδραση» των δυνάμεων επιβολής της τάξης που «μοιάζει δυσανάλογη σε σύγκριση με το έγκλημα που διαπράχθηκε».

Όμως μεγάλος αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκε από την αστυνομία την ίδια περίοδο στην πολιτεία Μπαΐα, ο κυβερνήτης της οποίας, ο Ζερόνιμου Χοντρίγκες, ανήκει στο Κόμμα Εργαζομένων (PT) του προέδρου Λούλα.

Το κύμα βίας άρχισε την Παρασκευή, όταν μια πρώτη επιχείρηση της αστυνομίας είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά «ύποπτοι» στην Καματσαρί, 50 χιλιόμετρα βόρεια του Σαλβαντόρ.

Περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικότερα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης την Κυριακή, σε αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Ιτατσίμ.

Προχθές Δευτέρα στην Κόζμι τζι Φαρίας, συνοικία του Σαλβαντόρ, της πρωτεύουσας της πολιτείας Μπαΐα, τέσσερις «ύποπτοι» σκοτώθηκαν σε άλλη επιχείρηση.

Το 2022, 6.429 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεμβάσεις της αστυνομίας στη Βραζιλία, με άλλα λόγια οι θάνατοι έφθαναν τους 17 την ημέρα, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει η μη κυβερνητική οργάνωση Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια (FBSP). Ο αριθμός τους ήταν ελαφρά μειωμένος (–1,4%) σε σύγκριση με το 2021.

Η πολιτεία Μπαΐα ήταν αυτή όπου καταγράφτηκαν οι περισσότεροι θάνατοι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των δυνάμεων επιβολής της τάξης: 1.464, δηλαδή πάνω από το ένα πέμπτο του συνόλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ