“Βόμβα” από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ: Ο Πούτιν ετοιμάζεται για επέμβαση σε Υπερδνειστερία και Μολδαβία

Το ενδεχόμενο να επεκτείνει ο Πούτιν τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία, αλλά και ακόμη περισσότερο, στη Μολδαβία, έθεσε εκ νέου σήμερα η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έιβριλ Χέινς, σε ομιλία της στη Γερουσία, με θέμα τις παγκόσμιες απειλές.

Είναι σαφές ότι η Ουάσινγκτον εκτιμά πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακροχρόνια σύγκρουση στην Ουκρανία. Μάλιστα ακόμη και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς, στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε η Χέινς.

«Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς», είπε η Χέινς. Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν υπολόγιζε ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θα αποδυναμωνόταν με την πάροδο του χρόνου.
Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να μεταφέρει τον πόλεμο πέρα από το Ντονμπάς και στην Υπερδνειστερία, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε σήμερα η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έιβριλ Χέινς, μιλώντας στη Γερουσία σχετικά με τις «παγκόσμιες απειλές».

 

«Ο Πούτιν πιθανότατα θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία για να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια στην ευρύτερη περιοχή» πρόσθεσε η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και πρόσθεσε ότι “ο αβέβαιος χαρακτήρας της μάχης… σε συνδυασμό με την πραγματικότητα ότι ο Πούτιν αντιμετωπίζει μια αναντιστοιχία μεταξύ των φιλοδοξιών του και των σημερινών συμβατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να είναι πιο απρόβλεπτοι και δυνητικά κλιμακούμενοι”.

Σενάρια και προβοκάτσιες στην Υπερδνειστερία

Η Μολδαβία ανθίσταται στις πιέσεις να ενταχθεί στο άρμα της Δύσης έναντι της Μόσχας, επικαλούμενη την συνταγματική της υποχρέωση για ουδετερότητα. Ωστόσο κατηγορεί τη Μόσχα ότι κατέχει παράνομα τη διπλανή Υπερδνειστερία, την οποία έχει μετατρέψει σε αποθήκη ρωσικών όπλων και στην οποία τελευταία ακούγονται εκρήξεις. Αυτό προκαλεί ανησυχίες ότι η Μόσχα, επικαλούμενη ή και προκαλώντας προβοκάτσιες στην Υπερδνειστερία, θα εισβάλλει κι εκεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πλέον άμεσα με ρωσική εισβολή και η Μολδαβία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο εβδομάδες, ένας από τους κορυφαίους στρατηγούς της Ρωσίας δήλωσε ότι «η απόκτηση του ελέγχου της νότιας Ουκρανίας θα αποτελέσει πύλη προς την Υπερδνειστερία» και ότι «ο ρωσόφωνος πληθυσμός εκεί αντιμετωπίζει επίσης καταπίεση».

Έκτοτε, αξιωματούχοι στην Τιρασπόλ, την πρωτεύουσα της  Υπερδνειστερίας,  έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για υποτιθέμενες επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια και δήλωσαν ότι απέτρεψαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Ουκρανών τρομοκρατών». Αναλυτές λένε ότι οι αναφορές θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας προβοκατόρικης εκστρατείας που έχει σχεδιαστεί για να παρασύρει την περιοχή στον πόλεμο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ