Αμετανόητος ο Ακάρ: “Εκατομμύρια δίκια έχει η Τουρκία”

Τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας στις διαφορές της με την Ελλάδα επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τρίτη,  στην εφημερίδα Milliyet, παρά το ότι εμμέσως αναγνωρίζει και τα λάθη της χώρας του και τις δυσκολίες που αυτά της έχουν προκαλέσει.

“Εκατομμύρια φορές έχουμε δίκιο» ως προς τα ζητήματα με την Ελλάδα, δηλώνει στην εφημερίδα, ο Χουλουσί Ακάρ και κατηγορεί την ελληνική πλευρά για πολλαπλές προκλήσεις. Ο κ. Ακάρ πήγε στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, συνοδευόμενος από δημοσιογράφους και εκεί έκανε δηλώσεις. Στο πλαίσιο των δηλώσεων αυτών παραδέχθηκε ότι ίσως αργήσει η απόκτηση αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

«Στον κόσμο δεν υπάρχει άλλη χώρα με χωρικά ύδατα πλάτους έξι μιλίων και με εναέριο χώρο δέκα μιλίων», είπε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε:  «Στρατιωτικοποιήθηκαν 16 νησιά παρά τη Συνθήκη της Λοζάνης. Η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκατόρικες ενέργειες και την προβοκατόρικη ρητορική, ενώ σε κάποιες περιόδους τις αυξάνει». Ωστόσο, ότι η χώρα του κάνει πολλαπλάσιες παραβιάσεις.

«Στις παραβιάσεις της Ελλάδας απαντάμε πολλαπλάσια. Εμείς θέλουμε να συνομιλήσουμε , να συναντηθούμε, να επιλύσουμε τα προβλήματα μας με διάλογο, αλλά τονίζουμε πάντα πως δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα και δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας, όπως και των Κυπρίων αδελφών μας», είπε αναφερόμενος στους Τουρκοκυπρίους και τους εποίκους που έχουν εγκατασταθεί στα Κατεχόμενα.

“Βρισκόμαστε στο 1974”

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός στρατός έχει εγγυητικό ρόλο στην Κύπρο. “Είναι εγγυητικός στρατός,  είναι εγγυητής στην Κύπρο”, είπε ο κ. Ακάρ, αγνοώντας  την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.  Για την ακρίβεια, είπε για τον τουρκικό στρατό στη μεγαλόνησο ότι οι ευθύνες του είναι ίδιες όπως και κατά τη διάρκεια της εισβολής το ’74.

Δεν παρέλειψε, ο κ. Ακάρ να εκφράσει εκ νέου τη δυσφορία του για την ενίσχυση της ελληνικής άμυνας τα τελευταία χρόνια, αλλά και την ανησυχία του για το οικονομικό βάρος που σηκώνει ο Ελληνικός Λαός. “Με τα εξοπλιστικά η Ελλάδα μπαίνει κάτω από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος. Υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να δουν πως αυτή η υπερβολική προσπάθεια εξοπλισμού θα φέρει βάρος και θα προκαλέσει ζημιά στον ελληνικό λαό. Αν κάνουν τα εξοπλιστικά για την Τουρκία είναι λίγα, αν το κάνουν για αμυντικούς λόγους είναι πολλά», ισχυρίστηκε και συνέχισε: “Λέμε κρατήστε το χέρι φιλίας που τείνουμε, αλλά επειδή ξέρουν ότι έχουμε δίκιο, δεν έρχονται στο τραπέζι, τρέχουν μακριά. Η φιλία της Τουρκίας είναι σημαντική”.

Στις σημερινές του δηλώσεις ,  ο Τούρκος υπουργός παραδέχτηκε πως  δεν είναι σίγουρο ότι οι Αμερικανοί θα δώσουν αεροπλάνα F-16 στην Τουρκία τελικά, και “εάν έρθουν, θα καθυστερήσουν”. “Αυτή είναι μια μακρά διαδικασία και αναμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Θα τελειώσει θετικά; Ίσως. Αλλά σίγουρα; Όχι. Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία”, είπε ο κ. Ακάρ, σε εμφάνισή του στο τηλεοπτικό κανάλι Habertürk. Ωστόσο δήλωσε ότι περιμένει θετικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, όσον αφορά στην από κοινού παραγωγή με τη Γαλλία και την Ιταλία των αντιαεροπορικών συστημάτων SAMP-T. “Για το θέμα του έργου πυραύλων SAMP-T, ο Πρόεδρός μας μίλησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναμένονται θετικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες», είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ