Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Το μήνυμα από τον Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης – Τι αποκαλύπτει δημοσιογράφος του BBC

Στο στρατηγείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο βρέθηκε δημοσιογράφος του BBC, ο οποίος περιέγραψε λεπτομερώς τη στιγμή που βρέθηκε απέναντι από τον Ουκρανό πρόεδρο και τα συναισθήματα που βίωσε από αυτήν τη συνομιλία, ενώ ο πόλεμος μαίνεται στη χώρα.

Όπως περιγράφει ο Κλάιβ Μίρι, οι στρατιώτες στο σημείο ελέγχου εξέτασαν τα διαβατήριά τους και μετά τους έγνευσαν να περάσουν. “Βρισκόμασταν στο κτίριο που χρησιμοποιείται ως το στρατηγείο της αντίστασης κατά της ρωσικής εισβολής”.

“Συρματοπλέγματα, νάρκες και βάσεις πολυβόλων κυκλώνουν το κτίριο. Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες ήταν παντού – το άτομο που επρόκειτο να συναντήσω είναι ένας σημαδεμένος άνδρας. Το Κρεμλίνο θα ήθελε πολύ να δει νεκρό τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνησή του να αντικαθίσταται από ένα καθεστώς-μαριονέτα που θα τοποθετηθεί από τη Μόσχα. Αλλά αυτές τις περισσότερες από 50 ημέρες πολέμου, ο κόσμος έχει συγκλονιστεί από την ουκρανική αντίσταση” σημειώνει ο Μίρι που συνεχίζει: “Περάσαμε τον εξοπλισμό μας από δυο ανιχνευτές μετάλλων και μπήκαμε μέσα. Υπήρχε μια σειρά από μεγάλους διαδρόμους με στοιβαγμένος σάκους άμμου κάθε λίγα μέτρα. Μια μικρή τρύπα υπήρχε μόνο στην κορυφή του σωρού ώστε ίσα που να χωράει η κάννη ενός πυροβόλου όπλου”.

Αφού οδηγήθηκαν στην αίθουσα όπου θα γινόταν η συνέντευξη και συνεννοήθηκαν με τον βοηθό του Ζελένσκι για τις καρέκλες, ο Μίρι λέει: “Άκουσα αρκετά βήματα να έρχονται από το βάθος του διαδρόμου. Δύο στρατιώτες μπήκαν στην αίθουσα και πίσω τους ήταν ο πρόεδρος. Καθώς χαιρετηθήκαμε ένας βοηθός του έδωσε το τηλέφωνο. Υπήρχε ένα γραπτό μήνυμα, από τη Γαλλία. “Είναι ο Εμανουέλ;” ρώτησε τον βοηθό του. “Ναι” ήταν η απάντηση. “Είμαστε σε επικοινωνία και μου τηλεφωνεί διαρκώς” είπε ο πρόεδρος. “Σε πειράζει να να του κάνω μια γρήγορη κλήση;”.

“Κανένα πρόβλημα” λέω έκπληκτος που με ρώτησε αν θα καλέσει τον πρόεδρο της Γαλλίας αμέσως ή λίγο αργότερα. Αλλά αυτό είναι μέρος του μεγέθους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει μια ευγένεια και γοητεία που βγαίνουν τόσο φυσικά” υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος του BBC, που εξέφρασε την έκπληξή του για την ερώτηση του Ουκρανού προέδρου.

Ακολούθως σημειώνει ότι είδε μπροστά του έναν άνδρα θυμωμένο και ταραγμένο: “Όταν ανακάλεσε την επίσκεψη στην Μπούτσα, περίπου 25 χλμ. βορειοδυτικά του κεντρικού Κίεβου, που οι ρωσικές δυνάμεις είχαν υπό την κατοχή τους για αρκετές εβδομάδες. Αφού αποσύρθηκαν, ένας μαζικός τάφος ανακαλύφθηκε κοντά σε μια εκκλησία και πτώματα κείτονταν στον δρόμο. Τον ρώτησα αν θεωρούσε εγκληματία πολέμου τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η απάντησή του ήταν ότι οποιοσδήποτε συνδέεται με τον ρωσικό στρατό και τους πολιτικούς προϊσταμένους του είναι εγκληματίες πολέμου. “Δεδομένων όσων έχουν συμβεί, θα μπορούσατε να καθίσετε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με αυτούς τους ανθρώπους και να μιλήσετε για ειρήνη;” τον ρώτησα. “Το παράθυρο της ευκαιρίας υποχωρεί” απάντησε, επισημαίνοντας τις θηριωδίες στην Μπούτσα και την Μποροντιάνκα.

Ο Ζελένσκι είναι φυσικά ένας πρώην κωμικός και ηθοποιός, αλλά στη διάρκεια της μίας ώρας που κάθισα μαζί του, είδα έναν άνδρα ψυχικά εξαντλημένο και με βαθύ πόνο για τα όσα περνά ο λαός του. Έναν άνδρα που συγκρίνεται με τον Τσώρτσιλ και του οποίου την ηγεσία κατά τις σκοτεινές ημέρες του πολέμου πολλοί θα θυμούνται” τονίζει στην ανταπόκρισή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ