Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Το “μυστικό” δορυφορικό τηλέφωνο που του έδωσαν οι Αμερικανοί

Σε τακτική επικοινωνία βρίσκεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τις αμερικανικές Αρχές, μέσω ασφαλούς δορυφορικού τηλεφώνου, το οποίοι οι ΗΠΑ έδωσαν στην ουκρανική κυβέρνηση, τον περασμένο μήνα, πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο γνώστη του θέματος, όπως μεταδίδει το CNN.

Οι ασφαλείς επικοινωνίες ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους αξιωματικούς των ΗΠΑ στο παρελθόν γίνονταν μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, είπαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι. Όταν οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν να εκκενώσουν την πρεσβεία και οι φόβοι για μια ρωσική εισβολή αυξάνονταν, οι Αμερικανοί έστειλαν το τηλέφωνο που τώρα χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί ομόλογοί τους.

Το τηλέφωνο ασφαλείας επιτρέπει στον Ζελένσκι να έχει επαφή με τις ΗΠΑ ενώ μετακινείται. Ο Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να παραμείνει στη χώρα και τώρα μετακινείται σε διάφορες τοποθεσίες στο Κίεβο που έχουν σημαντική ασφάλεια, σύμφωνα με το CNN.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει παρόμοιο δορυφορικό τηλέφωνο στον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Το τηλέφωνο χρειάζεται ηλεκτρισμό αλλά μπορεί να λειτουργήσει και από γεννήτρια ή ενέργεια από αυτοκίνητο, εάν χρειαστεί. Αρχικά χρειάστηκαν μερικές μέρες ώστε οι Ουκρανοί να παραλάβουν τα δορυφορικά τηλέφωνα και να μάθουν τη λειτουργία τους επειδή οι οδηγίες χρήσης είναι στα αγγλικά και όχι στα ουκρανικά.

Ο Ζελένσκι και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικοινώνησαν την Τρίτη, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο και τον Λευκό Οίκο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ