Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω βίντεο έστειλε νέο μήνυμα στους Ουκρανούς πολίτες.
Καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού και τόνισε πόσο ενωμένη είχε γίνει η χώρα πριν από την επίθεση.
“Η έβδομη μέρα του τρομερού πολέμου άρχισε. Ένας πόλεμος που νιώθουμε. Σε αυτό το διάστημα είχαμε ενότητα για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Σε αυτό το διάστημα γίναμε ένα. Συγχωρήσαμε ο ένας τον άλλον. Ερωτευτήκαμε ο ένας τον άλλον. Βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Φοβόμαστε ο ένας για τον άλλον” είπε αρχικά.
Για το χτύπημα πυραύλων στον πύργο ανέφερε ότι «ένα τέτοιο χτύπημα πυραύλων δείχνει ότι για πολλούς ανθρώπους στη Ρωσία, το Κίεβό μας είναι εντελώς ξένο. Δεν ξέρουν τίποτα για την πρωτεύουσά μας. Σχετικά με την ιστορία μας. Έχουν όμως εντολή να σβήσουν την ιστορία μας, τη χώρα μας, όλους μας. Την πρώτη μέρα του πολέμου, το Uman βομβαρδίστηκε βάναυσα, με εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους να το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Προσεύχομαι. Στη συνέχεια, το Babyn Yar, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι πυροβολήθηκαν. Κάνω έκκληση τώρα σε όλους τους Εβραίους του κόσμου – δεν βλέπετε τι συμβαίνει;» συνέχισε ο Ζελένσκι.
«Η ουδέτερη Ελβετία υποστήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά Ρώσων ολιγαρχών, αξιωματούχων και εταιρειών. Για άλλη μια φορά: η ουδέτερη Ελβετία! Τι περιμένουν τότε κάποιες άλλες χώρες;» αναρωτήθηκε.
«Και ποιο είναι το αποτέλεσμα για τη Ρωσία; Η σημαία αυτού του κράτους δεν θα εμφανίζεται πλέον σε αθλητικά τουρνουά. Ο σύγχρονος παγκόσμιος πολιτισμός θα είναι πλέον κλειστός. Ρωσικά προϊόντα απομακρύνονται από τα ράφια των καταστημάτων σε όλο τον κόσμο. Οι ρωσικές τράπεζες έχουν αποσυνδεθεί από το παγκόσμιο σύστημα. Οι Ρώσοι πολίτες χάνουν τις οικονομίες τους, χάνουν κάθε προοπτική. Ρωσίδες μητέρες χάνουν τα παιδιά τους σε μια εντελώς ξένη χώρα. Σκεφτείτε αυτόν τον αριθμό: περίπου έξι χιλιάδες Ρώσοι πέθαναν ήδη” υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Δεν κοιμόμαστε σχεδόν επτά νύχτες. Ή υπάρχει λίγος ύπνος, αλλά πολύ ανήσυχος. Αγαπητοί μου, θα έρθει η ώρα που θα μπορούμε να κοιμηθούμε. Αλλά αυτό είναι μετά τον πόλεμο. Μετά τη νίκη. Στον κόσμο που χρειαζόμαστε, τον οποίο πάντα εκτιμούσαμε. Και που ποτέ δεν καταστρέψαμε» κατέληξε ο Ζελένσκι.