Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Χαμός με το deepfake βίντεο με το οποίο καλεί τους Ουκρανούς να παραδοθούν

Ερασιτεχνικό ψεύτικο βίντεο στο οποίο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται να καλεί τους συμπατριώτες του να παραδοθούν στους Ρώσους κυκλοφόρησε την Πέμπτη στο Διαδίκτυο, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 23η ημέρα.

Οι ειδικοί επεσήμαναν αμέσως την προχειρότητα με την οποία φτιάχτηκε το βίντεο και εντόπισαν την πλαστότητά του. Ο Ουκρανός πρόεδρος στέκεται μπροστά στο αναλόγιό του και απευθύνεται στα ουκρανικά στρατεύματα ζητώντας τους να ρίξουν τα όπλα τους και να παραδοθούν στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής .

Το βίντεο κυκλοφόρησε στα ρωσικά social media και μάλιστα οι χάκερ κατάφεραν να το προωθήσουν και στην ουκρανική τηλεόραση και σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους προτού οι αρμόδιοι το κατεβάσουν.

Οι χρήστες του διαδικτύου εντόπισαν αμέσως τις αποκλίσεις μεταξύ του τόνου του δέρματος στον λαιμό και το πρόσωπο του Ζελένσκι, την περίεργη προφορά στο βίντεο και την ανάλυση γύρω από το κεφάλι του.

Η τεχνολογία πίσω από αυτά τα βίντεο επιτρέπει την τέλεια τοποθέτηση του προσώπου ενός ατόμου σε κάποιο άλλο σώμα όπως επίσης επιτρέπει το να εμφανίζεται κάποιος να λέει πράγματα που ποτέ δεν έχει πει.

Τόσο το Facebook όσο και το YouTube κατέβασαν άμεσα το εν λόγω βίντεο.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ