Βλαντίμιρ Πούτιν: Μετακινήθηκε η “Σεχραζάτ” – Φόβοι ότι θα εγκαταλείψει τα ευρωπαϊκά ύδατα

Φόβοι εκφράζονται ότι η “Σεχραζάτ”, το σούπερ γιοτ αξίας 583 εκατ. ευρώ που φέρεται να ανήκει στον Βλαντίμιρ Πούτιν θα προσπαθήσει να διαφύγει από τα ευρωπαϊκά ύδατα για να γλυτώσει από τις κυρώσεις που η ΕΕ έχει επιβάλει στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Σεχραζάτ απέπλευσε από τη μαρίνα Πόρτο ντι Καράρα κοντά στη Μάσα στη βόρεια Ιταλία, όπου ήταν δεμένη από το τέλος του καλοκαιριού του 2020, και τώρα πλέει στον ωκεανό, μεταδίδει η Daily Telegraph, η οποία προσθέτει ότι το πλήρωμα της θαλαμηγού εντοπίστηκε να επιθεωρεί τους χώρους και να αφαιρεί τους μουσαμάδες από το κατάστρωμα. Το γεγονός αυτό πυροδότησε εικασίες στους ντόπιους ότι το πολυτελές σκάφος που είναι εξοπλισμένο με πισίνες, σπα, γυμναστήριο και δύο ελικοδρόμια, σύντομα θα αποπλεύσει από τη μαρίνα.

Και φαίνεται πως η ιταλική ακτοφυλακή δεν έχει τη δύναμη να το σταματήσει καθώς ο ιδιοκτήτης δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατασχεθεί υπό τις κυρώσεις στο καθεστώς του Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν το σκάφος πράγματι ανήκει στον Πούτιν, είναι πιθανόν το πλήρωμα να διαφύγει από τα ευρωπαϊκά ύδατα σε σχετικά ασφαλές καταφύγιο στην Τουρκία, μετά τα σκάφη που ανήκουν στον Ρομάν Αμπράμοβιτς και Αλεξάντερ Αμπράμοφ.

Από εκεί μπορεί να διασχίσει το κανάλι του Σουέζ στον Ινδικό Ωκεανό και στην Ινδονησία, ή να πάει στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, χιλιάδες μίλια μακριά, μέσα στη ρωσική άπω ανατολή. Σούπερ γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες όπως ο Βίκτορ Ρασνίκοφ, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο Αλεξέι Μορντάσοφ και ο Αντρέι Κόστιν έχουν ήδη κάνει αυτό το ταξίδι.
“Δεν έχει κατασχεθεί από τις αρχές, οπότε υποθέτω είναι ελεύθερο να φύγει ανά πάσα ώρα και στιγμή” είπε ο Γκάμπριελ, ο διευθυντής του γιοτ κλαμπ που έχει θέα απέναντί του τη Σεχραζάτ.

Από τότε που το σούπερ γιοτ με τα έξι καταστρώματα ήρθε στο επίκεντρο ερευνών για ενδεχόμενες κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ένα πέπλο μυστικότητας καλύπτει την κατάστασή του, παρά το γεγονός ότι ο πλοίαρχος έχει αρνηθεί ότι ο Πούτιν είναι ο ιδιοκτήτης ή ότι επέβαινε στο σκάφος. Η Italian Sea Group στην οποία ανήκει το ναυπηγείο όπου είναι αγκυροβολημένη η “Σεχραζάτ”, αρνήθηκε ότι ο Πούτιν είναι ιδιοκτήτης.

Η “Σεχραζάτ”, με έξι καταστρώματα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα σούπερ γιοτ στον κόσμο, με χώρο που ισοδυναμεί με δύο πολυκατοικίες. Το γιοτ έχει χώρο για 18 επισκέπτες σε εννέα πολυτελείς καμπίνες, κι επιπροσθέτως πλήρωμα 40 ατόμων, που διαμένουν σε 20 καμπίνες. Παράλληλα διαθέτει δύο ελικοδρόμια, μια βασιλική σουίτα, μια πισίνα, ένα σπα και ένα κέντρο αισθητικής. Αλλά από τη ναυπήγησή του το 2020, απόλυτη μυστικότητα καλύπτει την ταυτότητα του ιδιοκτήτη του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ