Βίντεο: Σάλος με Ισραηλινό ποδοσφαιριστή που συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις – Άνοιξε πυρ σε κατοικημένη περιοχή στον Λίβανο

Menashe Zalka

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα βίντεο που δείχνει τον Ισραηλινό ποδοσφαιριστή Μενάσε Ζάλκα να συμμετέχει ενεργά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο.

Ο 35χρονος αρχηγός της Χάποελ Χαντέρα (ισραηλινή Premier League), ο οποίος υπηρετεί ως έφεδρος στην ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών, εμφανίζεται σε υλικό που μετέδωσε το ισραηλινό Κανάλι 14 να ανοίγει πυρ με πολυβόλο και να πετά χειροβομβίδα μέσα από ένα κατεστραμμένο κτίριο σε κατοικημένη περιοχή.


Το περιστατικό αναζωπύρωσε τις εκκλήσεις προς τη FIFA για την αποβολή της Ισραηλινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (IFA), η οποία πρόσφατα -στις 19 Μαρτίου- τιμωρήθηκε με πρόστιμο 150.000 ελβετικών φράγκων για παραβιάσεις των υποχρεώσεων κατά των διακρίσεων, χωρίς όμως να ανασταλεί η συμμετοχή της στις διεθνείς διοργανώσεις.

Αντιδράσεις και κατηγορίες για «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Η αντιπρόεδρος της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (PFA), Σούζαν Σαλάμπι, σχολίασε καυστικά την προβολή του βίντεο από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Το Κανάλι 14 του Ισραήλ αποθεώνει τον “ελαφροχέρη” αρχηγό της Χάποελ Χαντέρα, Μενάσε Ζάλκα, καθώς πετάει μια χειροβομβίδα και πυροβολεί αλόγιστα στον νότιο Λίβανο», δήλωσε.


Παράλληλα, η αρθρογράφος Λέιλα Χάμεντ άσκησε σκληρή κριτική στη στάση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, αναφέροντας: «Η FIFA γνωρίζει τη συμμετοχή Ισραηλινών παικτών σε εγκλήματα πολέμου – κι όμως δεν κάνει τίποτα. Κλωτσάνε μια μπάλα τα Σαββατοκύριακα, διαπράττουν θηριωδίες τις καθημερινές».

Πιέσεις για κυρώσεις

Πολλοί φίλαθλοι και ειδικοί κατηγορούν τη FIFA και την UEFA για υποκρισία, συγκρίνοντας την άμεση επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 με την απουσία ανάλογης δράσης κατά του Ισραήλ.

Ο Ζάλκα, ο οποίος σύμφωνα με αναφορές είχε συμμετάσχει επί εκατοντάδες ημέρες και στις επιχειρήσεις στη Γάζα, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο ενός διεθνούς διπλωματικού θρίλερ στον χώρο του αθλητισμού.


Η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία επιμένει ότι η IFA αποτυγχάνει να «συμμορφωθεί με τους καταστατικούς στόχους της FIFA», παραθέτοντας σειρά περιστατικών ρατσισμού στο ισραηλινό ποδόσφαιρο.