Βενετία: Γιατί πρασίνισαν τα νερά στο Μεγάλο Κανάλι

Η πιο απλή εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι η απάντηση στο μυστήριο με τα πράσινα νερά στο Μεγάλο Κανάλι στην Βενετία, για το οποίο η αστυνομία είχε βάλει στο μάτι ακτιβιστές οικολόγους.

Ωστόσο οι τοπικές αρχές αποκάλυψαν τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ένα μέρος του φημισμένου δικτύου καναλιών της Βενετίας, γύρω από το Μεγάλο Κανάλι, έλαμψε την Κυριακή στις 28 Μαΐου, με ένα σχεδόν φωσφορίζον πράσινο χρώμα. Η θεαματική μεταμόρφωση των νερών της Βενετίας δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έναν κλασικό έλεγχο του πόσο καλά λειτουργεί  το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης.

Φθοριούχο διάλυμα

Η Περιφερειακή Υπηρεσία για την Περιβαλλοντική Πρόληψη και Προστασία της Βενετίας ανακοίνωσε σήμερα ότι στα δείγματα του νερού που ελήφθησαν βρέθηκε ένα χρωματιστό φθοριούχο διάλυμα. Επιβεβαίωσε επίσης ότι τα αποτελέσματα της ανάλυσης «δεν έδειξαν την παρουσία τοξικών στοιχείων», κάτι που καθησύχασε τους μπερδεμένους κατοίκους και τουρίστες. Η αλλαγή στο χρώμα που παρατήρησαν οι κάτοικοι προκάλεσε μεγάλη περιέργεια σε όλους, με την αστυνομία να εξετάζει εάν τα νερά πρασίνισαν όχι από το… κακό τους, αλλά επειδή ίσως ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν ρίχνοντας μπογιά στο Μεγάλο Κανάλι, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα La Nuova Venezia.

Τα πράσινα νερά του 1968

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μεγάλο Κανάλι γίνεται πράσινο. Το 1968, ο Αργεντινός καλλιτέχνης Nicolas Garcia Uriburu έβαψε πράσινα τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας με μια φθορίζουσα βαφή κατά τη διάρκεια της 34ης Μπιενάλε της Βενετίας. Ήταν μια πρωτοβουλία που πήρε τότε ο Αργεντινός καλλιτέχνης, για να προωθήσει την οικολογική συνείδηση.

Τα συνεργεία ελέγχου του αποχετευτικού δικτύου έριξαν στο νερό φλουορεσκεΐνη,  μια οργανική ένωση και βαφή που διατίθεται σε διαφορετικά χρώματα και χρησιμοποιείται ευρέως ως ανιχνευτής, επιτρέποντας σε αυτούς που την χρησιμοποιούν να παρακολουθούν τη ροή και την κατεύθυνση των υγρών. Αυτή την ουσία έριξαν στο δίκτυο αποχέτευσης τα συνεργεία που επιθεωρούσαν το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης, το οποίο αποδείχτηκε ότι λειτουργεί μια χαρά.

Έρευνες δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει χαμηλή τοξικότητα και δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για το κοινό ή για όσους την χρησιμοποιούν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ