Βασιλιάς Κάρολος: Αυτά είναι τα πρώτα νομίσματα με το πορτρέτο του

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα εμφανιστεί για πρώτη φορά σε νομίσματα ως μέρος μιας αναμνηστικής συλλογής που θα περιλαμβάνει ένα κέρμα των 50 p. Η συλλογή αναμένεται να κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τα Χριστούγεννα.

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο παρουσίασε την Παρασκευή το επίσημο ομοίωμα νομίσματος του βασιλιά Καρόλου που σχεδίασε ο γλύπτης Μάρτιν Τζένινγκς.

Το ομοίωμα του Βασιλιά θα εμφανιστεί για πρώτη φορά σε μια νέα σειρά νομισμάτων των 5 λιρών τον Οκτώβριο, η οποία θα περιλαμβάνει δύο νέα πορτρέτα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στην πίσω όψη για να τιμήσουν τη ζωή και τη βασιλεία της.

Η πίσω όψη του κέρματος των 50 p, το οποίο θα τεθεί σε γενική κυκλοφορία τους επόμενους μήνες, διαθέτει ένα σχέδιο που εμφανίστηκε αρχικά στο Coronation Crown του 1953.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τα τέσσερα τέταρτα των Βασιλικών Όπλων που απεικονίζονται μέσα σε μια ασπίδα. Ανάμεσα σε κάθε ασπίδα υπάρχει ένα έμβλημα των τεσσάρων εθνών: ένα τριαντάφυλλο για την Αγγλία, ένα γαϊδουράγκαθο για τη Σκωτία, ένα τριφύλλι για τη Βόρεια Ιρλανδία και ένα πράσο για την Ουαλία.

Μια νέα σειρά νομισμάτων των 5 λιρών θα περιλαμβάνει δύο νέα πορτρέτα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στην πίσω όψη για να τιμήσουν τη ζωή και τη βασιλεία της Φωτογραφία: Aaron Chown/PA

Ο Βασιλιάς έχει εγκρίνει προσωπικά το πορτρέτο, με την εικόνα του στραμμένη προς τα αριστερά σε αντίθεση με εκείνη της μητέρας του, που βλέπει προς τα δεξιά.

«Σήμερα έχουμε την τιμή να αποκαλύψουμε το πρώτο επίσημο πορτραίτο της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά Καρόλου Γ’ που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε μια συλλογή αναμνηστικών νομισμάτων που τιμά τη ζωή και την κληρονομιά της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’», ανέφερε το Βασιλικό Νομισματοκοπείο που δημιουργεί νομίσματα για το Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από 1.100 χρόνια.

Η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίστηκε σε περισσότερα νομίσματα από οποιονδήποτε άλλον προηγούμενο Βρετανό μονάρχη. Ο Kevin Clancy, διευθυντής του μουσείου The Royal Mint, περιέγραψε τη συλλογή ως «τη μεγαλύτερη αλλαγή» στη νομισματοκοπία της Βρετανίας εδώ και δεκαετίες και την πρώτη φορά που πολλοί άνθρωποι θα δουν ένα διαφορετικό ομοίωμα».

Το πορτρέτο του Τζένινγκς σμιλεύτηκε από φωτογραφίες του Βασιλιά, που τραβήχτηκαν το περασμένο έτος, και πήρε έγκριση πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με την Αν Τζέσοπ, διευθύνουσα σύμβουλο του The Royal Mint.

Πρόσθεσε ότι τα χαρτονομίσματα, που θα τυπωθούν από την Τράπεζα της Αγγλίας, και τα γραμματόσημα, που θα παραχθούν από τα Βασιλική Ταχυδρομεία, θα έχουν διαφορετικά σχέδια.

Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο δεν θα αφαιρέσει τα υπάρχοντα νομίσματα από την κυκλοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι το νόμισμα με τον Βασιλιά Κάρολο και τη Βασίλισσα Ελισάβετ θα χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια.

Το νόμισμα άλλαξε τελευταία φορά το 1953, το έτος μετά την άνοδο της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ