Τζο Μπάιντεν: Δεν ζήτησα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα από τον Νετανιάχου

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το Σάββατο, ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό  την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη μακρά τηλεφωνική συνομιλία που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες.

«Είχα μια μακρά συνομιλία με τον Νετανιάχου σήμερα και είναι μια ιδιωτική συνομιλία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.«Δεν ζήτησα κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο ίδιος απαντώντας στην ερώτηση που του έκανε ένας δημοσιογράφος.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σύμφωνα με την οποία ο Τζο Μπάιντεν πίεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο θέμα της προστασίας των αμάχων.

«Ο Πρόεδρος τόνισε την κρίσιμη ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν την επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας, και τη σημασία να επιτραπεί στους αμάχους να απομακρυνθούν με ασφάλεια από περιοχές συνεχιζόμενων μαχών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για σταδιακή επίτευξη των στόχων του στη βόρεια Γάζα μιλάει ο ισραηλινός στρατός, δίνοντας στη δημοσιότητα εικόνες από ένα ακόμη δίκτυο με υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, που, όπως υποστηρίζει, κατέστρεψε στην Πόλη της Γάζας. Προαναγγέλλει διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων στον νότο με επίκεντρο τη Χαν Γιουνίς, κι ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή. Την ίδια ώρα η Χαμάς κάνει λόγο για μία από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις στην Πόλη της Γάζας που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν νεκρούς και τραυματίες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσειράτ στην κεντρική Γάζα και στη Ράφα στα νότια.

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε την άμεση διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα στη Λωρίδα της Γάζας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να επισημαίνει ωστόσο, ότι καμία βοήθεια δεν είναι αρκετή όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί.

Ύστερα από πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο αμερικανικό βέτο, στο ψήφισμα δεν υπάρχει αναφορά για εκεχειρία. Σε μία σπάνια ταύτιση, Ουάσινγκτον και Μόσχα απείχαν από τη ψηφοφορία για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.

Για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη ενώ η Χαμάς χαρακτήρισε την απόφαση ανεπαρκή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ