Τρόμος στον αέρα: Αεροπλάνο απογειώθηκε χωρίς… δύο παράθυρα – Το κατάλαβαν στα 10.000 πόδια

Πανικός στον αέρα καθώς διαπιστώθηκε ότι ένα αεροπλάνο το οποίο βρισκόταν στα 10.000 πόδια πετούσε χωρίς να έχει δύο… παράθυρα. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί κανονικά, χωρίς κάποιος να καταλάβει ότι έλειπαν τα παράθυρα. Μόνο όταν έφτασε σε αυτό το ύψος κατάλαβε κάποιος ότι κάτι δεν πάει καλά, ανέφερε το Τμήμα Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Τρόμος στον αέρα: Αεροπλάνο απογειώθηκε χωρίς… δύο παράθυρα – Το κατάλαβαν στα 10.000 πόδια

Το περιστατικό, το οποίο αφορούσε ένα Airbus A321, αποτέλεσε το αντικείμενο ενός ειδικού δελτίου που κυκλοφόρησε από την AAIB την περασμένη εβδομάδα και περιγράφει λεπτομερώς τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 4 Οκτωβρίου.

Εκείνη την ημέρα, το αεροπλάνο αναχώρησε από το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου για το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο. Μετέφερε τρεις πιλότους, έναν μηχανικό, έναν φορτωτή, έξι πληρώματα καμπίνας και εννέα επιβάτες και ήταν προγραμματισμένο για πολυήμερη ναύλωση, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση.

Ωστόσο, λίγο μετά την απογείωση, αρκετοί επιβάτες παρατήρησαν ότι η καμπίνα του αεροσκάφους φαινόταν πιο κρύα και πιο θορυβώδη από το συνηθισμένο, σύμφωνα με την έκθεση.

Το αεροπλάνο συνέχισε να ανεβαίνει σε ύψος 10.000 ποδιών και οι πινακίδες της ζώνης ασφαλείας ήταν σβηστές, ανέφερε η ενημέρωση.

Ήταν σε αυτό το σημείο που ο φορτωτής περπάτησε προς το πίσω μέρος του αεροπλάνου και παρατήρησε μια σημαντική αύξηση στον θόρυβο της καμπίνας, λέγοντας ότι ήταν “τόσο δυνατός που μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στην ακοή σου”.

Ο φορτωτής παρατήρησε επίσης ότι από ένα παράθυρο στην αριστερή πλευρά του αεροπλάνου έμπαινε αέρας.

Το πλήρωμα πτήσης αποφάσισε να σταματήσει την πορεία του αεροπλάνου στα 14.000 πόδια και να μειώσει την ταχύτητα του αέρα, παρά τις «μη φυσιολογικές ενδείξεις» στο θάλαμο πτήσης και την κανονική λειτουργία του συστήματος πίεσης του αεροσκάφους, ανέφερε το δελτίο.

Ένας μηχανικός και ένας πιλότος  μετέβησαν στο σημείο στη συνέχεια για να ρίξουν μια ματιά, πρόσθεσε.

Συμφωνήθηκε ότι το αεροσκάφος πρέπει να επιστρέψει στο Στάνστεντ και το αεροπλάνο προσγειώθηκε 36 λεπτά μετά την απογείωση, ανέφερε η έκθεση.

Μόλις στάθμευσε, το πλήρωμα καμπίνας επιθεώρησε το αεροπλάνο και ανακάλυψε ότι έλειπαν δύο συστήματα παραθύρων – τα εσωτερικά και εξωτερικά τζάμια και η ελαστική τσιμούχα, ανέφερε το δελτίο.

Η Independent ανέφερε ότι το μόνο πράγμα που υπήρχε ήταν το εσωτερικό τζάμι, ένα κομμάτι πλαστικό που εμποδίζει τους επιβάτες να αγγίξουν το εξωτερικό παράθυρο. Τα υπόλοιπα έλειπαν.

Το εσωτερικό τζάμι και η τσιμούχα από ένα τρίτο παράθυρο είχαν επίσης μετατοπιστεί, ανέφερε η AAIB.

Πρόσθεσε ότι την ημέρα πριν από την πτήση, το αεροπλάνο είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης γυρισμάτων όπου τα φώτα υψηλής ισχύος ήταν ενεργά για έως και 5 ½ ώρες.

Στη συνέχεια παρατηρήθηκαν θερμικές βλάβες και παραμόρφωση του παραθύρου στην περιοχή γύρω από την υπερκείμενη έξοδο κινδύνου, την οποία η AAIB απέδωσε σε παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Η AAIB ανέφερε στο δελτίο ότι το περιστατικό θα μπορούσε να είχε πολύ πιο «σοβαρές» συνέπειες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ