Ανακάλυψαν σπάνια σαύρα που νόμιζαν ότι είχε εξαφανιστεί – Τελευταία φορά την είχαν δει πριν από 42 χρόνια

Οι επιστήμονες είχαν εκφράσει τον φόβο ότι μια σπάνια σαύρα (Lyon’s grassland striped skink) είχε εξαφανιστεί. Όμως έπεσαν έξω. Ανακαλύφθηκε ξανά στην Αυστραλία 42 χρόνια μετά την τελευταία φορά που την είδαν.

Η σαύρα με το ριγέ δέρμα εθεάθη για τελευταία φορά το 1981 – μέχρι τώρα.  Ερευνητές από το Μουσείο του Κουίνσλαντ και ειδικοί από το Πανεπιστήμιο James Cook ξεκίνησαν να βρουν τον σπάνιο σκίγκο τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με την Dail Mail, έστησαν παγίδες σε μια περιοχή καλλιεργήσιμης γης 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά στο Mount Surprise, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια του Cairns, για να δουν αν μπορούσαν να βρουν κάποιο από τα άπιαστα πλάσματα – καθώς και δύο άλλες σπάνιες σαύρες.

«Αυτές οι σαύρες είναι όλες δυσεύρετες και σπάνια τις βλέπουμε. Δύο είναι μέρος μιας μεγάλης ομάδας σκίγκων του γένους Lerista, που βρίσκονται μόνο στην Αυστραλία και έχουν προσαρμοστεί σε αμμώδη εδάφη προσαρμόζοντας τα άκρα τους ώστε να κολυμπούν ουσιαστικά μέσα στο έδαφος», είπε ο Δρ Andrew Amey από το Queensland Museum Network.

Ανακάλυψαν σαύρα που είχε εξαφανιστεί πριν από 42 χρόνια
Angus Emmot

«Δείχνει ότι μέρη της Αυστραλίας, όπως τα λιβάδια και τα ανοιχτά δάση ;όπου βοσκούν βοοειδή, μπορούν ακόμα να φιλοξενήσουν σημαντική βιοποικιλότητα. Ήταν μια συναρπαστική στιγμή να βρω και τους τρεις σκίγκους, αλλά το να βρεις τη συγκεκριμένη (Lyon’s Grassland Striped Skink) ήταν μια εκπληκτική ανακάλυψη.»

Οι σκίγκοι είναι ευάλωτοι σε πυρκαγιές, ξηρασία, ζιζάνια και ασθένειες.

Ανακάλυψαν σαύρα που είχε εξαφανιστεί πριν από 42 χρόνια
Angus Emmot

Η συγκεκριμένη σαύρα με το ριγέ δέρμα καταχωρήθηκε πρόσφατα ως απειλούμενο είδος από τις Κυβερνήσεις του Κουίνσλαντ και της Αυστραλίας.

Ο Δρ Amey είπε ότι ζώα όπως αυτοί οι σκίγκοι παίζουν σημαντικό ρόλο στα οικοσυστήματά μας. «Πρέπει να ξέρουμε αν αυτοί οι σκίγκοι έχουν υγιείς πληθυσμούς ή αν μειώνονται. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε αποτελεσματικά μέτρα για να τους προστατεύσουμε εάν δεν γνωρίζουμε πού εμφανίζονται και ποιες απειλές τους επηρεάζουν», είπε ο Δρ Amey.

«Ο μόνος τρόπος για να λάβουμε αυτές τις πληροφορίες είναι να τις αναζητήσουμε».

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ