Τραμπ: Οι 30 κατηγορίες που αντιμετωπίζει και το πολιτικό του μέλλον – «Δεν θα του περάσουν χειροπέδες»

Αντιμέτωπος με περίπου 30 κατηγορίες θα βρεθεί την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά θα δηλώσει αθώος και θα πολεμήσει την κατηγορία, σε μια προσπάθεια η εναντίον του δίωξη να μην εμποδίσει την περεταίρω πολιτική του καριέρα.

Ντόναλντ Τραμπ: Οι ανοιχτοί λογαριασμοί του πρώην προέδρου με την αμερικανική δικαιοσύνη

Στο ερώτημα αν μπορεί να είναι ο Τραμπ υποψήφιος πρόεδρος, μετά την εναντίον του άσκηση δίωξης η απάντηση είναι μονολεκτική:  «Ναι». Ωστόσο θα του είναι πολύ δύσκολο από την μια διεξάγει πολιτική εκστρατεία ως υποψήφιος πρόεδρος και από την άλλη να σχεδιάζει μια στρατηγική άμυνας ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η θέση του θα είναι δύσκολη και πολιτικά, αλλά  και πρακτικά. Και αυτό δεν αφορά μόνον το σχεδιασμό της δικανικής άμυνας, αλλά και τον σχεδιασμό της πολιτικής του μάχης, καθώς και τις απαντήσεις που θα καλείται να δίνει σε εκδηλώσεις η σε συνεντεύξεις στα ΜΜΕ.

Είμαι αθώος

Σε ανακοίνωσή του σήμερα ο Τραμπ ήταν σήμερα κατηγορηματικός. Είπε ότι είναι αντιμέτωπος με μια πολιτική δίωξη που διεξάγει εναντίον του το βαθύ κράτος της Αμερικής, με στόχο να επιφέρει εμπόδια στην εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Είπε ακόμα ότι όλο αυτό είναι κυνήγι μαγισσών και στο τέλος θα γυρίσει εναντίον του Τζο Μπάιντεν. Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν σχετικά με αυτές τις δηλώσεις τον αρχηγό του Λευκού Οίκου, αλλά εκείνος αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε σχολιασμό.

Άλβιν Μπραγκ: Ποιος είναι ο εισαγγελέας του Μανχάταν που απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ

Ο εκ των συνηγόρων του Τραμπ, Τζο Τακοπίνα δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν θα δεχτεί οποιονδήποτε συμβιβασμό, ότι θα δηλώσει αθώος ενώπιον του δικαστή, την Τρίτη και ότι έχει ουσιαστικά στοιχεία να επιδείξει κατά την διαδικασία. Ο Τακοπίνα απάντησε και στο κρίσιμο ερώτημα, αν ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα φορέσει χειροπέδες. Είπε ότι δεν θα χρειαστεί, χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.

Μάικλ Κόεν: Το πρόσωπο – κλειδί πίσω από την ποινική δίωξη στον Τραμπ – Πώς ο σύμμαχος έγινε εχθρός

Η διαδικασία

Η αλήθεια είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο κατηγορούμενος εμφανίζεται στον δικαστή με χειροπέδες. Αυτό λέει η διαδικασία. Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι η αστυνομία θα πρέπει να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα από τον πρώην πρόεδρο και να τον στήσει στον γνωστό τοίχο, στον οποίον φωτογραφίζει όλους όσους συλλαμβάνει για παράβαση της ποινικής νομοθεσίας. Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι οι δικηγόροι του Τραμ είναι σε μια διαπραγμάτευση με τις δικαστικές αρχές, για να συμφωνηθεί πώς ο Τραμπ θα φτάσει από την κατοικία του στην Φλόριντα,  στη Νέα Υόρκη για να εμφανιστεί οικειοθελώς ενώπιον του δικαστή.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Τακοπίνα αν η υπόθεση θα φτάσει τελικά στο ακροατήριο. «Δεν ξέρω αν θα καταλήξει σε δίκη γιατί έχουμε σημαντικές νομικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο», είπε ο Τακοπίνα. Όπως είπε, ο Τραμπ θα αμφισβητήσει «επιθετικά» τη «νομική βιωσιμότητα» της εναντίον του υπόθεσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο έτερος εκ των νομικών συμβούλων του Τραμπ, Τζιμ Τράστι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νομική ομάδα του πρώην προέδρου θα καταθέσει προτάσεις για την απόρριψη του κατηγορητηρίου του προτού δυνητικά ξεκινήσει μια δίκη.

Αιφνιδιάστηκε

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και το επιτελείο του φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη, τουλάχιστον σύμφωνα με άνθρωπο που μίλησε απευθείας μαζί του. Όλοι περίμεναν ότι η άσκηση δίωξης θα γινόταν την περασμένη εβδομάδα, αλλά πιστεύοντας τα όσα μετέδιδαν τα αμερικανικά ΜΜΕ  άρχισαν να πιστεύουν ότι η δίωξη θα ερχόταν μετά από μερικές εβδομάδες ή και ακόμα περισσότερο.

Ο Τραμπ επιμένει ότι δεν έχει κάνει τίποτα επιλήψιμο και συνέχισε σήμερα να επιτίθεται εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. «Ο Αμερικανικός λαός αντιλαμβάνεται ακριβώς τις επιδιώκει η ριζοσπαστική αριστερά των Δημοκρατών. Όλοι το βλέπουν», είπε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληρωμή στην Στόρμι Ντάνιελς για την εχεμύθειά της, δεν είναι ποινικό αδίκημα. Η πληρωμή ήταν νόμιμη, αλλά ο Τραμπ φέρεται να την κατέγραψε ως επιχειρηματική δαπάνη. Αν καταχώρησε λοιπόν στα βιβλία του το ποσό ως επαγγελματική δαπάνη, τότε λέει ψέματα στην Εφορία, πρώτον και δεύτερον διαπράττει παραποίηση των βιβλίων του, των επαγγελματικών αρχείων. Η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων είναι παράνομη στη Νέα Υόρκη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ