Ντόναλντ Τραμπ: Οι ανοιχτοί λογαριασμοί του πρώην προέδρου με την αμερικανική δικαιοσύνη

Η εξαγορά σιωπής της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς το 2016 είναι η πιο πρόσφατη, αλλά όχι η μοναδική υπόθεση που εμπλέκει τον Ντόναλντ Τραμπ με την δικαιοσύνη.

Μάικλ Κόεν: Το πρόσωπο – κλειδί πίσω από την ποινική δίωξη στον Τραμπ – Πώς ο σύμμαχος έγινε εχθρός

Η υπόθεση Ντάνιελς δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Τραμπ, την στιγμή που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αφήνει να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2024. Οι άλλες έρευνες που γίνονται σε βάρος του είναι οι εξής:

 Η επίθεση στο Καπιτώλιο

Κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία διαλύθηκε από την νέα πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων, ερεύνησε για τον ρόλο του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου στην επίθεση των υποστηρικτών του στην έδρα του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου του 2021, την ώρα που οι κοινοβουλευτικοί επικύρωναν την νίκη του αντιπάλου του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Στόρμι Ντάνιελς: Ποια είναι η πορνοστάρ που στέλνει σε δίκη τον Ντόναλντ Τραμπ

Κατά τις ακροάσεις που καλύφθηκαν σε μεγάλο εύρος από τα μέσα ενημέρωσης, η επιτροπή αυτή της προηγούμενης πλειοψηφίας των Δημοκρατικών δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος ξεσήκωσε τους υποστηρικτές του πριν από την εισβολή τους στο Καπιτώλιο και “απέτυχε να κάνει το καθήκον του ως αρχηγός” του κράτους στη διάρκεια της επίθεσης. Στην τελική της έκθεση, η επιτροπή έκρινε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα πρέπει ποτέ να μπορέσει να αναλάβει ξανά δημόσιο αξίωμα μετά την υποκίνηση των υποστηρικτών του σε εξέγερση.

Τα μέλη της συνέστησαν επίσης την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, ιδίως για υποκίνηση εξέγερσης.  Αυτή είναι η υπόθεση που πιθανόν θα καταλήξει στις πιο σοβαρές κατηγορίες εναντίον του.

Ντόναλντ Τραμπ: Τα επόμενα βήματα μετά την ποινική δίωξη – Σφραγισμένο το κατηγορητήριο

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ εξετάζει επίσης τον ρόλο του πρώην προέδρου στις απόπειρες ανατροπής των αποτελεσμάτων των προεδρικών του 2020. Όταν ολοκληρώσει την έρευνά του θα μπορούσε να συστήσει την απαγγελία ή όχι κατηγοριών.  Ωστόσο την τελευταία λέξη θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

 Οι εκλογές του 2020 στην Τζόρτζια

Εισαγγελέας της πολιτείας της Τζόρτζια ερευνά από το 2021 τις “απόπειρες επηρεασμού των εκλογικών διαδικασιών” σε αυτήν την πολιτεία στις νότιες ΗΠΑ, τις οποίες κέρδισε με μικρό προβάδισμα ο Τζο Μπάιντεν το 2020.  Σε τηλεφωνική κλήση, η οποία δημοσιοποιήθηκε, ο Ντόναλντ Τραμπ ζητεί από υψηλόβαθμο τοπικό αξιωματούχο, τον Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, να “βρει” σχεδόν 12.000 ψηφοδέλτια με το όνομά του.

Η Φάνι Γουίλις, εισαγγελέας της κομητείας Φόλτον που περιλαμβάνει την Ατλάντα, επιφόρτισε σώμα ενόρκων να αποφανθεί αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του μεγιστάνα των ακινήτων. Αυτή κατάφερε να συλλέξει μαρτυρίες από τους συγγενείς του, ιδίως τον πρώην προσωπικό του δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι.  Αυτό το σώμα ενόρκων συνέστησε την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος πολλών προσώπων, χωρίς να αποκαλύψει αν ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται μεταξύ αυτών.

Τα αρχεία του Λευκού Οίκου

Εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ πήρε μαζί του ολόκληρα κιβώτια με έγγραφα. Ωστόσο νόμος του 1978 υποχρεώνει όλους τους προέδρους των ΗΠΑ να μεταβιβάζουν όλα τα e-mails, τις επιστολές και τα λοιπά έγγραφα εργασίας στα Εθνικά Αρχεία.  Τον Ιανουάριο του 2022, ο Τραμπ επέστρεψε 15 κουτιά. Έπειτα από εξέταση, η ομοσπονδιακή αστυνομία έκρινε ότι πιθανόν να διατηρεί κι άλλα στην πολυτελή του κατοικία στο Μαρ-α-Λάγκο.

Πράκτορες του FBI διεξήγαγαν στη συνέχεια στις 8 Αυγούστου έρευνα βάσει εντάλματος για “παρακράτηση διαβαθμισμένων εγγράφων” και “παρεμπόδιση ομοσπονδιακής έρευνας” και κατέσχεσαν άλλα τριάντα κουτιά.  Έντονη δικαστική μάχη άρχισε έκτοτε για να προσδιοριστεί το είδος των εγγράφων που κατασχέθηκαν (ήταν διαβαθμισμένα, προσωπικά, ή αποχαρακτηρισμένα;), κάτι το οποίο επιβράδυνε τη διαδικασία, αλλά και σε αυτήν την υπόθεση εξακολουθεί να είναι πιθανή η απαγγελία κατηγοριών από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.

Στην έρευνα για την υπόθεση αυτή μετέχει επίσης ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

Οι οικονομικές του υποθέσεις στη Νέα Υόρκη

Τον Ιανουάριο, ο Οργανισμός Τραμπ καταδικάστηκε στη Νέα Υόρκη στην καταβολή προστίμου 1,6 εκατομμυρίου δολαρίων για οικονομικές και φορολογικές απάτες. Οι κατηγορίες ήταν ποινικής φύσεως και τα πρόστιμα είναι η ποινή στην οποία καταδικάστηκε ο όμιλος από ποινικό δικαστήριο. Μετά από αυτή την ποινική δίκη, ο όμιλος αναμένεται να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη δίκη σε αστικό δικαστήριο, στο οποίο το Δημόσιο θα ζητεί αποζημίωση.

seven springs
Το Seven Springs είναι ένα από τα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου Τραμπ.

Η επικεφαλής της δικαιοσύνης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική Λετίσια Τζέιμς, προσέφυγε κατά του Ντόναλντ Τραμπ, των παιδιών του και του Οργανισμού Τραμπ. Η Τζέιμς τους κατηγορεί ότι χειραγώγησαν “εσκεμμένα” τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου –ο οποίος περιλαμβάνει λέσχες γκολφ, πολυτελή ξενοδοχεία και άλλες ιδιοκτησίες– για να εξασφαλίσουν πιο συμφέροντα δάνεια από τις τράπεζες ή για να μειώσουν τους φόρους τους.

Η Τζέιμς διεκδικεί αποζημίωση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της πολιτείας, όπως και να απαγορευθεί στον πρώην πρόεδρο και στους συγγενείς του να διευθύνουν εταιρείες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ