Τουρκικός Τύπος: Πώς αποτιμάται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – “Όλα στον… αέρα” για το ραντεβού με τον Μπάιντεν

Στα θετικά των συναντήσεων που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ εστιάζει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία με την εφημερίδα Yeni Cag να αποτελεί εξαίρεση ειδικά για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Τούρκου Πρόεδρου με τον Τζο Μπάιντεν. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα ένα-ένα. Τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Η τουρκική Hurriyet, ειδικά, στέκεται στη δήλωση Ερντογάν περί «ήρεμου καλοκαιριού» αναφέροντας χαρακτηριστικά πως θα υπάρχει «μία ήσυχη χρονιά» στο Αιγαίο, ενώ η Aksam επισημαίνει την «ανοικτή προσωπική γραμμή που θα έχει ο Πρόεδρος Ερντογάν με τον Μητσοτάκη».

Από την άλλη, βέβαια, η εφημερίδα, “Yeni Cag” στέκεται στα αποτελέσματα της συνάντησης Ερντογάν – Μπάιντεν και αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της πως “όλα είναι στον αέρα” με τις ΗΠΑ στα σημαντικά ζητήματα, και ειδικά στο θέμα των S-400 και των F-35. Στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «εκφράσαμε τις ίδιες απόψεις που είχαμε και πριν για τους S-400, όπως κάναμε για τα F-35». Απόψεις, δηλαδή, που δεν αρέσουν στην αμερικανική ηγεσία.

Επί της ουσίας στα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζεται πως Άγκυρα και Ουάσιγκτον για να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα της στρατηγικής συνεργασίας επιβάλλεται η συνέχιση υπόγειων διαβουλεύσεων για την τύχη των S-400. Όπως και η εξομάλυνση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι θα ξεκλειδώσει σταδιακά μια συνεργασία που δύναται να φέρει ξανά τις σχέσεις των δύο χωρών σε τροχιά στρατηγικών εταίρων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ