Τουρκία: Γενναιόδωρη υπόσχεση βοήθειας Μπλίνκεν για τους σεισμούς – Ο όρος που έβαλε για τα F-16

Γενναιόδωρη βοήθεια στην σεισμόπληκτη Τουρκία υποσχέθηκε ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκεπτόμενος την χώρα και τις πληγείσες περιοχές, ωστοσο κατά τις επαφές που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν φάνηκε να προχωρούν ιδιαίτερα.

Γιατί η συνάντηση Ερντογάν – Μπλίνκεν έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο αεροδρόμιο

Μολονότι ο Μπλίνκεν δήλωσε από την Άγκυρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προσφέρει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, έσπευσε να σημειώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προμήθειά τους, γιατί προηγείται η έγκριση της προμήθειας από το Κογκρέσο, κάτι για το οποίο δεν μπορούσε να προσφέρει εγγυήσεις
Ωστόσο ήταν πολύ γενναιόδωρος στην παροχή βοήθειας για τους σεισμούς, αφού ανακοίνωσε την χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία.

 

Στην Αθήνα ο Άντονι Μπλίνκεν – Το πρόγραμμα της επίσκεψης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ο Μπλίνκεν, που μετέβη στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, έφθασε από το Μόναχο της Γερμανίας, (όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια) στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Εκεί σταθμεύουν κάπου 1.500 Αμερικανοί στρατιώτες και από εκεί διοχετεύεται ένα μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως της αμερικανικής, προς τις ζώνες που έχουν πληγεί από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου. Από την ίδια βάση ο Άντονι Μπλίνκεν απογειώθηκε για να πετάξει με ελικόπτερο πάνω από την πληγείσα επαρχία του Χατάι (νοτιοανατολικά). Ο σεισμός είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τη σύγχρονη Τουρκία και έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 40.689 νεκρούς.

 

«Όταν βλέπουμε την έκταση των ζημιών, τον αριθμό των κτιρίων, τον αριθμό των διαμερισμάτων, τον αριθμό των κατοικιών που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση και εμείς δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», είπε.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν από την επομένη του σεισμού πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, περίπου 200 άτομα, και αποδέσμευσαν μια πρώτη δόση 85 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια. Διέθεσαν επίσης ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και Σινούκ για τη μεταφορά προμηθειών. Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία.

Τα F-16

Μετά την επίσκεψη στο Χατάι, ο Μπλίνκεν πήγε στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συζήτησε τις σχέσεις των δύο χωρών. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει ένθερμα το πακέτο που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 και την παροχή νέων στην Τουρκία», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει «επίσημο χρονοδιάγραμμα», καθώς οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού υλικού πρέπει να έχει την έγκριση του Κογκρέσου.

«Καθώς η Τουρκία είναι «σύμμαχος και εταίρος του ΝΑΤΟ, αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον (…) της Συμμαχίας», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, αναφερόμενος στα μαχητικά αεροσκάφη.

 

Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό η Άγκυρα να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 με όρους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το θέμα μπορεί να διευθετηθεί, αν η αμερικανική κυβέρνηση τηρήσει μια αποφασιστική στάση. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ακόμα ότι η Τουρκία αναμένει να λάβει τη στήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει μια σχεδιαζόμενη συμφωνία ύψους 20 δισεκ. δολαρίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Η ένταξη Σουηδίας Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Σε ό,τι αφορά το θέμα του τουρκικού μπλόκου στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου επεσήμαναν τις διαφωνίες τους, με τον Αμερικανό υπουργό να υπενθυμίζει ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» που ζήτησε η Άγκυρα, και πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό».
«Θα ήταν άδικο να αναχθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σε προϋπόθεση για τα F-16», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Η Τουρκία δεν πρέπει να έχει τα χέρια δεμένα», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα «οι (αμερικανικές) κυρώσεις θα αρθούν το συντομότερο δυνατό».

Ο Μπλίνκεν επέμεινε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει ένθερμα τη γρήγορη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με δεδομένα τα βήματα που έχουν γίνει. Ο Τσαβούσογλου όμως επέμεινε στην ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. «Οι ΗΠΑ στηρίζουν θερμά την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών το συντομότερο δυνατό (…) η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν είναι ένα διμερές ζήτημα», σχολίασε ο Μπλίνκεν.

Ο Τσαβούσογλου, όμως στη συνέντευξη είπε ότι η Συμμαχία θα πρέπει να πείσει κυρίως τη Σουηδία να αναλάβει περαιτέρω δράση για να απαντήσει στις ανησυχίες της Άγκυρας. Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι ανάγκη να περιμένει κανείς μια καταστροφή και δύσκολές στιγμές προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ