Τουρκία: Στη φυλακή για κατασκοπεία ο Έλληνας υπήκοος, Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα – ΒΙΝΤΕΟ

Σε 12ετή ποινή φυλάκισης για κατασκοπεία καταδίκασε η τουρκική Δικαιοσύνη τον Έλληνα υπήκοο συριακής καταγωγής, Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα.

Ο Μοχάμεντ Αμπάρα συνελήφθη στα τέλη Μαΐου, όταν είχε μεταβεί Γκαζιαντέπ, για να παρακολουθήσει μια έκθεση χαλιών, καθώς αν και αρχικά διέθετε εργοστάσιο μαρμάρων στην Καβάλα και λατομεία στη Θάσο, τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τις δραστηριότητές του, εισάγοντας χαλιά από την Τουρκία. Για 38 ημέρες η οικογένειά του είχε χάσει τα ίχνη του, ώσπου έμαθαν ότι ο Αμπάρα κατηγορείται για κατασκοπεία.

Όταν έγινε γνωστή η εξαφάνισή του, η οποία είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, η Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές Αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση. Η μοναδική απάντηση, που δόθηκε ήταν πως ο Αμπάρα, «συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία, διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών». Από την πλευρά, ο Αμπάρα έχει δηλώσει ότι είχε επαφή με δυο Έλληνες αστυνομικούς όταν πήγαινε να επισκεφθεί στη Ράκα της Βόρειας Συρίας τη σύζυγό του, την περίοδο 2014-2017.

Στον 67χρονο Έλληνα υπήκοος, με καταγωγή από τη Συρία, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 ετών και τριών μηνών. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις περί κατασκοπείας. Σύμφωνα πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Αθήνα εκτιμά ότι η καταδίκη του Αμπάρα περισσότερο έχει ως αποδέκτη τις ΗΠΑ, εξαιτίας της αμερικανικής απόφασης για τα F-16 και λιγότερο για την Ελλάδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ