Τουρκία σε Ισραήλ: Είμαστε μία “ασφαλής χώρα”

Η Τουρκία είναι “μία ασφαλής χώρα” απάντησε σήμερα, εμμέσως, η Άγκυρα στο Ισραήλ για την σύσταση που απηύθυνε στους Ισραηλινούς που επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη να φύγουν “το συντομότερο δυνατό”, καθώς υπάρχουν φόβοι για ιρανικές επιθέσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει -χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στο Ισραήλ- ότι “κάποιες χώρες εξέδωσαν προειδοποιήσεις προς τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Τουρκία (…). Η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και εξακολουθεί να μάχεται κατά της τρομοκρατίας στο εσωτερικό και έξω από τα σύνορά της”.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι εκκλήσεις για αποχώρηση από την Τουρκία οφείλονται “σε εξελίξεις στο διεθνές τοπίο”. “Οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν κάθε είδους μέτρα ασφαλείας, απαραίτητα στο πλαίσιο των μηχανισμών συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η σύσταση στους Ισραηλινούς πολίτες

Χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ κάλεσε τους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να την εγκαταλείψουν “το συντομότερο δυνατό”, καθώς υπάρχουν φόβοι για ιρανικές επιθέσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ισραηλινός Τύπος αναφέρθηκε σε απόπειρες επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία, επικαλούμενος πηγές που ζητούσαν να μην κατονομαστούν.

Οι επιθέσεις αυτές φέρεται να αποτράπηκαν χάρη στη συνεργασία μεταξύ των ισραηλινών και των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους τους τελευταίους μήνες.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω την τουρκική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει για να προστατεύσει τη ζωή των Ισραηλινών πολιτών”, επεσήμανε ο Λαπίντ και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο Ιράν: “Όποιος κάνει κακό στους Ισραηλινούς θα πληρώσει το τίμημα, θα τον κυνηγήσουμε όπου κι αν βρίσκεται”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ