Τουρκία: Προβάδισμα Ιμάμογλου στις δημοσκοπήσεις για τον δήμο Κωνσταντινούπολης

Σε προσωπικό στοίχημα για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσονται οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή.

Τουρκία: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις δημοτικές εκλογές

Τα βλέμματα όλων, όμως, είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη, που είναι το μεγάλο οικονομικό κέντρο της Τουρκίας. Η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον νυν δήμαρχο, Εκρέμ Ιμάμογλου και τον υποψήφιο του Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία σταθερή άνοδο του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Μάλιστα, δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι σε εσωτερική δημοσκόπηση του ΑΚΡ ο Ιμάμογλου προηγείται του Κουρούμ κατά 5,3 μονάδες, μετά την κατανομή των αναποφάσιστων.

Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου

«Το διακύβευμα είναι μεγάλο για τον πρόεδρο Ερντογάν και την αντιπολίτευση. Τώρα ειδικά ο προεκλογικός αγώνας επικεντρώθηκε πολύ στην Κωνσταντινούπολη. Η Κωνσταντινούπολη είναι πολύ σημαντική ιδεολογικά και πολιτικά για τον Ερντογάν. Η Κωνσταντινούπολη έχει μια ξεχωριστή θέση στην κατανόησή του για τον κόσμο, στην ιδεολογική του αντίληψη για τον κόσμο», είπε στο Euronews o καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, Σερχάτ Γκιουβάντς.

«Γιατί η αναβίωση, σύμφωνα με τον ίδιο και τους υποστηρικτές του, ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη, που ήταν παλιά η έδρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό είναι λοιπόν το ιδεολογικό κομμάτι. Και όσο για το πολιτικό και οικονομικό μέρος γνωρίζετε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι η πολυπληθέστερη, η πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένη και η πλουσιότερη πόλη της Τουρκίας», εξηγεί ο Σερχάτ Γκιουβάντς.

Τουρκία: «Μαζί σου μέχρι τον τάφο» – Η επική ατάκα 98χρονης στον Ερντογάν και η αντίδρασή του

Και συμπληρώνει: «Και έτσι τα οικονομικά διακυβεύματα είναι πραγματικά μεγάλα. Όταν πριν από τέσσερα χρόνια, το κόμμα του Ερντογάν έχασε τις εκλογές, έχασαν και αυτοί μια τεράστια πηγή εισοδήματος που κράτησε τους φιλοκυβερνητικούς, κάποιες θρησκευτικές ομάδες και εργολάβους μακριά από την πρόσβαση σε μια μεγάλη πηγή εισοδήματος, τη δημόσια χρηματοδότηση με τη μορφή των δημοτικών συμβάσεων και των δημοτικών κονδυλίων».

Το διακύβευμα τόσο για το  κόμμα του Ερντογάν  που κατάφερε να κερδίσει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών πριν από λίγους μήνες,  είναι μεγάλο. Ομοίως και  για την αντιπολίτευση της οποίας οι ψηφοφόροι μετά από την ήττα έχασαν τον ενδιαφέρον τους και αποξενώθηκαν από τα πολιτικά δρώμενα.

«Φαίνεται λοιπόν ότι οι δημοτικές εκλογές είναι η τελευταία ευκαιρία να κρατηθούν οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης σε επαφή με την στην Τουρκία. Αν η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP αποτύχει να εξασφαλίσει την νίκη να κερδίσει δηλαδή  σε τρεις μεγάλες πόλεις, καθώς και σε πολλές άλλες  σε όλη την Ανατολία, τότε θα είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να κινητοποιήσουν τους υποστηρικτές τους στις μελλοντικές εκλογές και να τους κάνουν να παραμείνουν σε επαφή με την πολιτική ζωή της Τουρκίας», τονίζει ο κ. Γκιουβάντς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ