Τουρκία: Όταν ο Ερντογάν καυχιόταν για την «κατασκευαστική αμνηστία» στους εργολάβους – ΒΙΝΤΕΟ

Τα χιλιάδες κτίρια που κατέρρευσαν σαν πύργοι από άμμο στην Τουρκία, από τους σεισμούς της περασμένης Δευτέρας, παρασύροντας χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο και προκαλώντας τεράστια οικονομική, επιπλέον της ανθρωπιστικής, καταστροφής, είχαν κατασκευαστεί με βάση έκτακτα διατάγματα που επέτρεπαν στους κατασκευαστές να κάνουν εκπτώσεις στις αυστηρές προδιαγραφές του αντισεισμικού κανονισμού.

Σεισμός στην Τουρκία: Διαψεύδει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ότι τους απείλησαν με όπλα

Τα διατάγματα έφεραν την υπογραφή του Ερντογάν και ο ίδιος έχει καταγραφεί να χρησιμοποιεί τα διατάγματα που υπέγραψε στην προεκλογική εκστρατεία των δημοτικών εκλογών, του 2019. Η οργή  κατά του Ερντογάν συσσωρεύεται στην Τουρκία, αφού οι εργολάβοι που κατασκεύασαν αυτές τις πολυκατοικίες είναι φίλοι του κόμματός του και είχαν βρει τρόπο να αποφεύγουν τους ελέγχους.  Το ζήτημα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάνει σύστημα το να χορηγεί «κατασκευαστικές αμνηστίες» στις σαθρές κατασκευές, για να κερδίζει ψήφους.

Όπως δημοσιεύει η αγγλική έκδοση του DuvaR, ο Ερντογάν έλεγε τα ίδια και σε άλλες προεκλογικές του ομιλίες στις επίσης κατεστραμμένες από τον σεισμό επαρχίες στην Μαλάτια και στην  Αλεξανδρέττα. Το DuvaR δημοσιεύει εικόνα από video toy 2019, στο οποίο ο Ερντογάν υπερηφανεύεται ότι έδωσε «αμνηστία» στις κακές κατασκευές που είχαν χτιστεί στην περιοχή του Καχραμανμαράς, μια επαρχία όπου χιλιάδες κτίρια έχουν καταστραφεί από τον σεισμό.

Σεισμός στην Τουρκία: 13χρονος ανασύρθηκε ζωντανός έπειτα από 182 ώρες κάτω από τα συντρίμμια – ΒΙΝΤΕΟ

 

Το βίντεο είναι από την εποχή των δημοτικών εκλογών του 2019 και ο Ερντογάν μιλάει σε συγκέντρωση οπαδών του λέγοντας: «Λύσαμε το πρόβλημα 144.566 πολιτών του Καχραμανμαράς, με τις πολεοδομικές αμνηστίες».   Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Μηχανικών και Πολεοδόμων της Κωνσταντινούπολης, Πελίν Πινάρ Γκιριτλίογλου, υποστήριξε ότι σχεδόν 75.000 κτίρια στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς έχουν λάβει τέτοιες «αμνηστίες», σύμφωνα με συνέντευξή του στο BBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018, ακόμη και το υπουργείο Πολεοδομίας είχε αναγνωρίσει ότι οι μισές δομές στην Τουρκία δεν συμμορφώθηκαν με τους σχετικούς κανονισμούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ