Τουρκία: Η πρώτη εμφάνιση Ερντογάν μετά τις φήμες για την υγεία του – Συνομίλησε με τον Πούτιν

Την πρώτη εμφάνισή του έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  μετά τις φήμες για την υγεία του.  Ο Τούρκος Πρόεδρος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης – όπως και ο Βλαντίμιρ Πούτιν – στα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, που είναι ρωσικής κατασκευής, με σχετικά ρεπορτάζ να προβάλλονται από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Νωρίτερα  τα τουρκικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία και είχαν δώσει στη δημοσιότητα και τις πρώτες, μετά την λιποθυμία, εικόνες του Ερντογάν με τους συνεργάτες του, στο γραφείο του.

Η εκστρατεία για να πειστεί ο κόσμος ότι ο Ερντογάν είναι καλά, είχε αρχίσει με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Τουρκίας. Ο Φαρετίν Κοτσά διαβεβαίωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι καλύτερα στην υγεία του. Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν είχε αναβάλει την δια ζώσης σημερινή παρουσία του στα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, μετά την λιποθυμία του. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα ήταν παρών με τηλεδιάσκεψη.

Η σύνδεση καθυστέρησε μερικές ώρες και τελικώς πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Ερντογάν αλλά και του Πούτιν σε οθόνες.  Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου κατασκευάστηκε από τον ρωσικό κολοσσό Rosatom. Είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, ο οποίος κατασκευάσθηκε από την Ρωσία και  θα αρχίσει την εμπορική λειτουργία του τον επόμενο χρόνο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Σήμερα γίνεται η φόρτωση των ράβδων καυσίμου του σταθμού.

Δείτε την τηλεπαρουσία των δύο ηγετών, στο Ακούγιου.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για τη συνεισφορά του στον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου, ενώ ο υπουργός Υγείας Φαρεντίν Κοτσά νωρίτερα είχε διαβεβαιώσει ότι η υγεία του Ερντογάν είναι καλή και θα συνεχίσει το καθημερινό του πρόγραμμα , το συντομότερο δυνατό. «Τα συμπτώματα της λοιμώδους γαστρεντερίτιδας που τον έχει προσβάλει έχουν περιορισθεί», διευκρίνισε ο Φαρετίν Κοτσά, ενώ σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός είναι ο ίδιος γιατρός και έκανε τις δηλώσεις, αφού πρώτα είδε τον Ερντογάν στο γραφείο του.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του η προεδρία της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες σημερινές φωτογραφίες με τον Ερντογάν να ετοιμάζεται για την τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν.

Ερντογαν

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πούτιν με τον Ερντογάν αξιολογήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και οι μελέτες για τη συμφωνία για τα σιτηρά. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν νέες πρωτοβουλίες μέσω της προτεινόμενης ομάδας εργασίας. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μετέφερε τις καλύτερες ευχές του στον Ερντογάν.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ